Fläskgryta från Louisiana

Fläskgryta från Louisiana
Fläskgryta från Louisiana

Nu var det länge sedan jag delade recept här på bloggen. Konstigt egentligen, för jag har på sistone lagat minst en ny rätt varje vecka och familjen har jublat. Inte så konstigt då jag gått all in på favoriten asiatiskt, serverat med nudlar eller ris kokat i Crockpot. Får återkomma med recepten helt enkelt och inte minst återkomma till ris kokat i Crockpot. Kommer aldrig mer laga ris på annat sätt. Till och med godare än riset man får på asiatiska restauranger. Men åter till anledningen att jag nu lägger ut ett recept. I veckan lagade jag Fläskgryta från Louisiana som verkligen var bland det godaste jag ätit på länge. Definitivt godaste grytan jag ätit på superlänge! Jag valde att göra den i Crockpot men det går lika bra i en gryta på spisen.

Mat långlagad i Crockpot smakar nästan alltid lite extra gott!
Mat långlagad i Crockpot smakar nästan alltid lite extra gott!

Den här grytan bara måste ni laga till! Kryddig gryta med fläskkarré, rotfrukter och majs. God och värmande helgmiddag eller vilken grå och trist vardagskväll som helst!

Den här grytan vill ni inte missa!
Den här grytan vill ni inte missa!

Fläskgryta från Louisiana, 4 portioner

1 tsk salt
1 tsk sellerisalt
1 tsk vitlökssalt
2 tsk mald ingefära
0,5 tsk nymald svartpeppar
600 g benfri fläskkarré
150 g sötpotatis
2 förkokta majskolvar
1 hel vitlök
1 röd chilifrukt
2 gula lökar
1 morot
120 g bacon
400 g konserverade körsbärstomater eller krossade tomater
3 msk rödvinsvinäger
4 msk mörk sirap
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 lagerblad

Blanda salt, sellerisalt, vitlökssalt, ingefära och svartpeppar. Putsa fläskkarrén och skär den i grytbitar. Vänd bitarna i kryddblandningen och se till att det fördelas jämt. Skala och skär sötpotatisen i 8 bitar. Dela majskolvarna i totalt 8 bitar. Skär hela vitlöken i två halvor, kärna ur och finhacka chilifrukten, skala och klyfta de gula lökarna och skala och skär grovt moroten.

Skär bacon i småbitar och stek dem krispiga, i en stekpanna eller i Crockpot-grytan för de modeller som klarar detta. Lyft ur baconet och lägg åt sidan till senare. Bryn fläskkarrébitarna i baconfettet till riktigt fin färg runt om. Tillsätt alla grönsaker och rotsaker. Låt fräsa i några minuter. Lägg över allt i Crockpot-grytan och sätt den på tillagningsenheten. Häll sedan ner vinäger, sirap, vatten, fond och de konserverade tomaterna i grytan. Lägg ned bacon och lagerblad. Sätt på locket och gå på låg effekt i ca 6-8 h beroende på vilken modell på Crockpot du har. Köttet ska bli riktigt mört men inte pulled. Smaka av med salt och kanske en skvätt vinäger. Servera sedan härligheten med kokt ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *