Gratänger i olika varianter

Just nu håller jag (åter!) på att göra frys- och kylrensning. Jag bör frosta av frysen i helgen då väderprognosen säger kallare väder, men jag får se vad jag hinner med. Islagren är tjocka som på Antarktis… Nåja, middagarna anpassas således efter vad som då finns hemma. Ikväll letade jag fram fisk ur frysen – dels ett paket torsk, dels en påse strömmingsfiléer. De blev basen i två olika fiskgratänger. En strömmingslåda och en torsk med kaviartäcke (favorit i repris alltså!!!).

I kylen fanns det en burk senapssill som vi även åt av. Passar ju bra så här när påsken står för dörren.

Till fisken blev det kokt potatis och grönsaker. Som jag brukar säga, rester och rensningar är inte dumt alls!! Båda gratängerna smakade grymt gott!

Strömmingslåda, 4 port

600 g strömmingsfilé
Kalles kaviar
Hackad persilja och hackad dill
Salt
2 msk chilisås
2 msk vatten
2 msk ströbröd
1 msk smör

Smörj en ugnssäker form. Lägg ut strömmingsfiléerna på en skärbräda med skinnsidan neråt. Lägg på en sträng Kalles Kaviar på varje fiskfilé och bred ut denna på hela fiskens köttsida. Häll på hackad persilja och hackad dill på varje filé och salta och peppra. Rulla ihop fisken och lägg ned i den smorda formen. Blanda chilisås och vatten och droppa över fisken. Strö ströbrödet över fisken. Skär smöret i små klickar och fördela ut över fisken. Grädda mitt i ugn 250 grader i ca 20 min. Servera med ett gott potatismos och gröna ärtor.

Fisk med kaviartäcke, 4 port

800 g torsk
2 tomater
2 dl lätt creme fraiche
10 cm purjolök
Kaviar och svartpeppar efter smak och tycke

Lägg torsken i en ugnssäker form. Skiva tomaten tunt och lägg ut över fisken. Hacka purjolöken. Blanda creme fraiche, purjolök, kaviar och svartpeppar. Klicka ut över fisken. Gratinera i ugn, 225 grader i ca 20 min. Servera med kokt potatis och grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    gud va gott !! Vi äter fisk på tok för sällan här hemma….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *