Gudomligt god och kladdig
Har precis avnjutit en underbar middag med huvudrätt och efterrätt. Huvudrätten blev paradrätten, kyckling i god sås med ris och sallad. Funkar i alla lägen, omtyckt av alla och lättlagat som bara den (sköter sig själv i ugnen). Recept och bilder på denna rätt har ni väl sett nog av på bloggen vid det här laget. Efterrätten däremot var en för mig ny bekantskap.
I senaste Allt om Mat (nr 18 2012) hade de en chokladspecial där jag hittade ett recept på ”Kladdigaste kladdkakan”. Kladdkakor har jag bakat ett antal gånger genom åren och det finns ett otal antal recept i cirkulation. Just den här är beskriven som ”Ultimata kladdkakan – mörk av choklad, seg, sötsalt och självklart otroligt kladdig”. Lät mums och var verkligen mums! Rekommenderas! Jag tog om av både kyckling och kladdkaka inte bara en gång, utan flera så nu är man mätt och nöjd!
Här är receptet på den Kladdigaste kladdkakan.
Kladdigaste kladdkakan, 10-12 bitar
200 g mörk choklad 70%
4 ägg
4 dl socker
200 g smör
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka chokladen. Rör noga ihop ägg och socker, vispa ej pösigt, då blir kakan inte seg och kladdig. Smält smöret tills det blir gyllenbrunt. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten tillsammans med saltet. Sikta i vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop. Häll smeten i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Grädde i mitten av ugnen i ca 30 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde pudrad med lite kakao.
Älskar kladdkaka 🙂 kram Diana