Långlagat slår det mesta!

Alltså, jag säger bara långlagad mat!!! Så nedrans gott!!! Kött/fisk/fågel som tillagas på låg temperatur under lång tid får sådana fantastiska smaker och mörhet. Mina smaklökar vattnas bara jag tänker på det. Ju längre tid, desto godare! Bara dessa alster jag åstadkommit senaste veckan, tisdagens Tjälknul, söndagens Kyckling i god sås och kvällens Pulled pork är bara en bråkdel av vad man kan hitta på.

Mycket av denna långlagade mat är perfekt att slänga in i ugnen innan man går och lägger sig och när man vaknar är maten klar. Bara att ta ut ur ugnen och låta svalna. I många fall mår maten bara bättre av att stå till sig i kylen en dag eller två så att smakerna hinner sätta sig.

Kvällens pulled pork lagade jag till under natten mot söndagen. Jag satte in den hela fläskkarrén med BBQ-sås ovanpå och extra vatten i botten på kvällen och sedan var den som klar på morgonen. Underbara dofter spred sig i huset under natten. Ett stort aber för mig dock. Dofterna som spreds blev nästan för mycket för mig och störde min nattsömn. Nästa gång måste jag sätta på köksfläkten för att mildra det hela. Men galet gott blev det.

Pulled pork kan serveras på många olika sätt. Mellan rostade skivor av surdegsbröd med skivad lök, avokado och tomat. I fahitasbröd med tex isbergssallad, majs, bönor, salsa, avokado och gräddfil. Med ris och grönsaker. Eller varför inte som vi åt ikväll med potatismos, grillsås och fräscha grönsaker. Mums!!!!!!

Här är receptet på Pulled pork.

Pulled pork

1 kg fläskarré
BBQ-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
½-1 msk chipotlepasta
½ dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk +1 nypa mald koriander
½ msk + ½ tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan trevlig smakrik sprit)

Lägg köttet i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock, lergryta eller en ugnfast form med lock. Skala lök och vitlök och skiva tjockt. Skala och skiva lök och vitlök. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Placera lök och vitlök ovanpå karrén. Sätt in i ugnen och värm till 125°C.

Låt karrén stå i ca 4 timmar. Efter en dryg imme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen. Om den får ligga i den sura röran frön början blir den inte lika fint mjuk. Kika till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Om du behöver lämna köttet utan tillsyn är det bra att slå lite vatten i botten innan, så att det inte bränner vid.

Efter 3 timmar kan du tillsätta lite mer av alla kryddorna. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt svalna något. Mosa och luckra upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer whisky, spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm eller ljumma köttet före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *