Intressanta museum på Åland

Intressanta museum på Åland

Intressanta museum på Åland

Åland är full av intressanta museum. Förra året hann vi bara besöka Ålands sjöfartsmuseum med S/V Pommern och Käringsunds viltsafari. I år ville vi hinna med några fler. Mattias älskar att gå runt på museum, i evigheter (snark)… Själv har jag inte samma tålamod eller intresse. Inte heller barnen. Men lite kulturella inslag hör till och att gå på museum är ett perfekt sätt att lära sig mer om landet och dess historia.

Audioguidning via app på paddan eller mobilen.

Audioguidning via app på paddan eller mobilen.

Vacker utsikt från slottet!

Vacker utsikt från slottet!

En av de anställda på museet i tidstypiska kläder och utövandes nålning.

En av de anställda på museet i tidstypiska kläder och utövandes nålning.

Det fanns även möjlighet för besökarna att klä ut sig. Här ser vi kungen!!!

Det fanns även möjlighet för besökarna att klä ut sig. Här ser vi kungen!!!

Först ut blev ett besök på Kastellholms slott. Det ligger precis vid Smakbyn. Kastelholms slott är en välbevarad slottsruin. Den började byggas i sluten på 1300-talet och fungerade ursprungligen som en försvarsborg. Den har både belägrats och brunnit, byggts ut och restaurerats. Den svenska adelsätten, Vasaätten, visade ett särskilt intresse för slottet. Här har både Gustav Vasa och hertig Johan vistats och här satt Erik XIV fängslad under några månader tillsammans med hustrun Karin Månsdotter. Ett ganska intressant museum tyckte till och med jag. Upplevelsen förhöjdes genom en audioguide via en app på telefonen, anställda iklädda tidstypiska dräkter och utförande diverse tidstypiska sysslor samt möjlighet för hela familjen att roa sig med att prova medeltida kläder och huvudbonader.

Fängelsemuseet Vita björn

Fängelsemuseet Vita björn

På området låg även fängelsemuseet Vita björn med separat inträde. Under nästan 200 år användes Vita Björn som häkte och fängelse. I dag är byggnaden ett fängelsemuseum där man får ta del av utvecklingen inom fångvården, från slutet av 1700-talet fram till 1950. Totalt ointressant pyttemuseum om ni frågar mig och barnen och verkligen inte värt inträdesavgiften.

Ålands jakt- och fiskemuseum

Ålands jakt- och fiskemuseum

Åland (ål + and) :-) !

Åland (ål + and) 🙂 !

Nästa museum blev Ålands jakt- och fiskemuseum. Ett museum Mattias besökte på egen hand förra året. På pappret låter muséet riktigt trist för mig som varken är särskilt intresserad av jakt eller fiske. Men jag och barnen hade hur kul som helst tack vare de barnaktiviteter som muséet anordnar. Barnen är med i Piratklubben och då fick de gratis gräva fram skatter i sanden, räkna piratekorrar i museet och åka på äventyr med fiskebåten Svanö som står utanför museet. Jag engagerade mig lika mycket som barnen och vi hade både roligt och lärde oss massa nya saker. Bra anordnat!!!

Viltsafari i år igen!

Viltsafari i år igen!

Hjorten Gunwald.

Hjorten Gunwald.

Strutsen med sina fötter som lätt kan döda en människa.

Strutsen med sina fötter som lätt kan döda en människa.

Precis intill Ålands- jakt och fiskmuseum ligger Käringsunds viltsafari. Det ville vi självklart uppleva i år igen! Man får en fin närkontakt med de mäktiga djuren och är en tur vi varmt kan rekommendera. Man vet liksom aldrig vad som kommer att hända från gång till gång då djuren går relativt fritt (de farligare djuren i stora inhägnader) och inte är förutsägbara. En nyhet för i år var åländska får som delade utrymme med lamorna.

Brandkårsmuséet.

Brandkårsmuséet.

Så här fick man släcka bränder förr i tiden.

Så här fick man släcka bränder förr i tiden.

Sist men inte minst blev det ett besök till brandkårsmuseet. Museet ligger i ett gammalt ridhus i Hammarland. Här finns omkring 20 släckningsfordon samt annan släckningsutrustning. Den äldsta brandbilen är en A-Ford från 1926 och den modernaste en Volvo från 1969. Det finns också en manuell så kallad byspruta att spruta vatten med om man vill pröva på hur det var att vara brandman förr i tiden. Ett riktigt barnvänligt museum. Man fick sitta i bilarna, klättra, pilla, trycka, klä ut och ha sig bäst man ville. Bara man var försiktig. Det fanns till och med fungerande blåljus och sirener. Ett roligt och intressant museum.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *