Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot
Semestern är över för den här gången och sommaren lider mot sitt slut. Det märker man inte minst på att det börjar bli mörkt tidigare på kvällen. Temperaturen sjunker och vädret blir allt ostadigare. Nu börjar man få cravings efter varm mat igen som soppor och grytor. Jag har riktigt längtat efter en god köttgryta. Inget slår en italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot.
Rätten kallas också Spezzatino di vitello, italiensk kalvgryta från Norditalien. Den görs med en skvätt vitvin och gröna brytbönor eller haricots verts som man också brukar säga. Det är så enkelt att laga denna och andra grytor i Crock Pot. Grytan lagar sig själv medan jag kan syssla med annat. Smakerna blir dessutom mycket godare och näringsvärdena behålls. Servera den tillsammans med potatispuré eller servera den som den är tillsammans med bröd och en sallad. I vilket fall, ät och njut!
Det ursprungliga receptet hittade jag på Zetas hemsida.
Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot, ca 5-6 port.
1 kg kalvstek
olivolja
1 stor gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 dl kalvbuljong (fond + vatten)
salt
nymalen svartpeppar
100 g haricots verts
potatispuré att servera till
Skär kalven i lagom stora grytbitar. Skala och skär morot i slantar. Tärna lök och vitlök. Bryn köttet i rikligt med olivolja i din Crock Pot-gryta på spisen (för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna). Ställ sedan grytan på tillagningsenheten. Lägg i lök, vitlök och morot. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, salt och peppar. Lägg på lock och låt gå på svag värme ca 6 – 6 1/2 h beroende på hur stora grytbitar du har skurit. Lägg i haricots verts och låt de mjukna på eftervärme några minuter. Smaka av med mer kryddor. Servera med potatispuré.
I Crock Pot Express:
Häll i olja i botten på tryckkokaren. Lägg i köttet. Bryn på låg värme, använd Braun/Sauté. Lägg i lök, vitlök och morot. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, salt och peppar. Lägg på locket. Låt gå i tryckkokaren ca 30 minuter, använd Meat/Stew.
Senaste kommentarer