Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot

Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot

Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot

Semestern är över för den här gången och sommaren lider mot sitt slut. Det märker man inte minst på att det börjar bli mörkt tidigare på kvällen. Temperaturen sjunker och vädret blir allt ostadigare. Nu börjar man få cravings efter varm mat igen som soppor och grytor. Jag har riktigt längtat efter en god köttgryta. Inget slår en italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot.

Dags att laga Spezzatino di vitello, italiensk kalvgryta från Norditalien.

Dags att laga Spezzatino di vitello, italiensk kalvgryta från Norditalien.

Dags att plocka fram Crock Pot igen nu när vädret börjar bli ruggigt och kallt.

Dags att plocka fram Crock Pot igen nu när vädret börjar bli ruggigt och kallt.

Grytan har gått klart, dags att lägga i haricot verts.

Grytan har gått klart, dags att lägga i haricot verts.

Rätten kallas också Spezzatino di vitello, italiensk kalvgryta från Norditalien. Den görs med en skvätt vitvin och gröna brytbönor eller haricots verts som man också brukar säga. Det är så enkelt att laga denna och andra grytor i Crock Pot. Grytan lagar sig själv medan jag kan syssla med annat. Smakerna blir dessutom mycket godare och näringsvärdena behålls. Servera den tillsammans med potatispuré eller servera den som den är tillsammans med bröd och en sallad. I vilket fall, ät och njut!

Maten är klar att serveras!

Maten är klar att serveras!

Det ursprungliga receptet hittade jag på Zetas hemsida.

Servera med potatispuré, eller som den är med ett bröd och sallad.

Servera med potatispuré, eller som den är med ett bröd och sallad.

Italiensk kalvgryta med brytbönor i Crock Pot, ca 5-6 port.

1 kg kalvstek
olivolja
1 stor gul lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
4 dl kalvbuljong (fond + vatten)
salt
nymalen svartpeppar
100 g haricots verts

potatispuré att servera till

Skär kalven i lagom stora grytbitar. Skala och skär morot i slantar. Tärna lök och vitlök. Bryn köttet i rikligt med olivolja i din Crock Pot-gryta på spisen (för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna). Ställ sedan grytan på tillagningsenheten. Lägg i lök, vitlök och morot. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, salt och peppar. Lägg på lock och låt gå på svag värme ca 6 – 6 1/2 h beroende på hur stora grytbitar du har skurit. Lägg i haricots verts och låt de mjukna på eftervärme några minuter. Smaka av med mer kryddor. Servera med potatispuré.

I Crock Pot Express:
Häll i olja i botten på tryckkokaren. Lägg i köttet. Bryn på låg värme, använd Braun/Sauté. Lägg i lök, vitlök och morot. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, salt och peppar. Lägg på locket. Låt gå i tryckkokaren ca 30 minuter, använd Meat/Stew.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *