Julafton 2011

De senaste tre-fyra åren har jag, min man och mina barn firat jul tillsammans med Mattias föräldrar, alla eller några av hans systrar och min mamma, i en stuga i fjällen. Det har varit perfekt för oss. Dagarna fylls av härliga vinteraktiviteter som slalom, längdskidor, pulkaåkning, snölekar, skoterturer, utflykter med snövessla och massa kvalitetstid tillsammans.

Vi drar ner lite på ambitionerna kring julbord och julmat men ser ändå till att det finns något som alla vill ha. Vi hjälps alla åt och mycket förbereds redan på hemmaplan och tas med till stugan. Det har fungerat prima! Julen blir enkel och avslappnad, precis som den ska vara.

På julaftons morgon fick barnen öppna två paket var som tomten hade lagt i deras julstrumpa. Åh, vad deras ögon tindrade av förväntan av paketen och vad som komma skulle under dagen. Sedan blev det frukost med risgrynsgröt och julmjölk och till detta stutar med julskinka (stut är en sorts tunnbrödrulle).

Sedan väntade slalombackarna och skidskolan. Jag, Mattias och barnen valde att bara åka på förmiddagen denna dag. Några i familjen åkte även efter lunch. Vi var ute och lekte istället.

Jullunchen blev den traditionella för oss. Dopp i grytan med vörtlimpa, julkorv med potatis, brysselkål och rödkål. Skinkstutar. Snaps, julöl, must och cola!

Klockan 15 var det självklart tid för Kalle Anka. Till detta tog vi glögg, pepparkakor, knäck och annat gott. Sedan kunde vi inte vänta länge till. Med vad? Jo, tomten såklart. Barnen tjatade och tjatade om när kommer tomten egentligen. Då var det bara för Mattias att dra på sig tomtedräkten och göra sin entré.

Gustaf blev verkligen livrädd och gömde sig under bordet. Mattias fick ta av sig masken och visa att det var han för att lugna Gustaf.

Filippa däremot var stormförtjust och poserade villigt med tomten!

Paketen delades ut och det blev glada miner från många håll!

Sedan väntade ett välfyllt julbord med mycket mumsigt. Sill, gravad lax, skinka, sylta, korvar, leverpastej, rödbetssallad, ägg, köttbullar, prinskorv, jansson, brysselkål, rödkål, baconrullade ostfyllda dadlar, potatis, tunnbröd, vörtbröd, snaps, julöl, julmust, cola, etc etc. Har säkert glömt skriva hälften. Till fika saffransbröd, pepparkakor, knäck, wienernougat, alladinaskar, twist och allt annat gott du kan tänka dig.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *