Köttfärssås med creme fraiche i Crock-Pot

Jag bryner alltid min köttfärs i pannan innan tillagning.

Jag bryner alltid min köttfärs i pannan innan tillagning.

En av de mest tacksamma rätterna att börja med när man skaffat sig en Crock-Pot är köttfärssås (och spaghetti). Rätten är nästan omöjlig att misslyckas med. Man kan ha i nästan vad som helst efter eget smak och tycke och resultatet blir en helt ljuvlig, välsmakande köttfärssås. Smakerna kommer fram på ett helt annat sätt än vid tillagning på spisen. Blir mer mustiga och djupa smaker-ish. Jag brukar laga till en helt magisk köttfärssås. Vill jag lyxa till det gör jag istället en köttfärssås med creme fraiche i Crock-Pot.

Jag fräser även lök och grönsaker innan tillagning.

Jag fräser även lök och grönsaker innan tillagning.

Innan jag går in på receptet till den lyxigare köttfärssåsen vill jag slå ett slag för min helt magiska vegetariska bolognese. Jag är ingen vegetarian men den här vegetariska bolognesen är ta mig tusan minst lika god som köttfärsvarianten. Dessutom billigare och mer klimatsmart. Den måste ni testa!

I med allt utom creme fraiche.

I med allt utom creme fraiche.

Åter till köttfärssås med creme fraiche. Den här gången ville jag lyfta fram köttsmaken mer och valde därför att utesluta alla rivna rotsaker utom morot. Morot tycker jag ger den där extra sötman som sätter pricken över i. Eftersom jag skulle tillsätta creme fraiche med smak och paprika chili vill jag inte heller ha för mycket olika smaker och tillsatte därför inga krossade tomater. Således blev det en enkel bas med köttfärs, lök, vitlök, morot, tomatpuré och vatten som fick långkoka på låg värme i 7,5 timmar. Sista halvtimmen ner med creme fraiche paprika chili, hög effekt.

Resultatet en krämig, god, extra lyxig köttfärssås som gör sig extra bra med färsk pasta och toppad med riven parmesan. Oh my, oh my!!! Den här tycker jag ni ska laga till redan ikväll, imorgon eller till helgen.

Köttfärssås med creme fraiche i Crock-Pot

Köttfärssås med creme fraiche i Crock-Pot

Köttfärssås, 4-6 port

800 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 riven morot
1 riven palsternacka
1/4 riven rotselleri
1 burk (400 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré
salt, peppar och andra goda kryddor som oregano och timjan

Bryn köttfärsen i het panna eller i tillagningsgrytan. Häll i övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och övriga kryddor efter smak och tycke. Låt gå på låg effekt i 8 timmar. Servera med pasta och toppa med parmesan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *