Köttfärssås och spaghetti, klassisk husmanskost

Jag och Mattias har medvetet dragit ner på vårt vardagliga kolhydratintag. Inte för att vi behöver gå ner i vikt utan för att vi känner att vi mår bra av att till vardags äta en mindre mängd kolhydrater eller kolhydrater med lågt GI (sen läste vi dessutom i DN här om dagen att kvinnor som äter stora mängder snabba kolhydrater, som vitt bröd, vitt ris och socker, löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av hjärtsjukdomar som kvinnor som äter mindre snabba kolhydrater får mig att känna att vi gjort ett rätt val). Serverar vi bara grönsaker och bönor till maten har vi alltid komplement till barnen, som ris, pasta, potatis etc eftersom dom inte är så förtjusta i vissa grönsaker och bönor. Men de erbjuds alltid samma mat som oss först.

Till helgerna blir ofta kolhydratintaget högre. Då unnar vi oss lite chips, fikabröd och goda smörgåsar samt andra kolhydratrika tillbehör till maten.

Men även till vardags kan det vara gott med något annat tillbehör än grönsaker, bönor, linser, etc. Idag blev det klassisk husmanskost och en rätt vi ofta lagar till hemma hos oss, köttfärssås och spaghetti. När jag lagar till köttfärssåsen utgår jag ofta från vad som finns i kylen och slänger i. Idag blev det köttfärs, hackad lök, riven morot, riven rotselleri, krossade tomater, tomatpuré, röda linser och kryddor som salt, peppar, paprika. Visst kan man byta ut pastan mot till exempel skivad squash men det går inte att komma ifrån att pasta är gott!

Vi river över parmesanost över maten. Vissa i familjen toppar (dränker?!) även med ketchup. Självklart en sallad bredvid och idag även smör- och timjanslungade primörmorötter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *