Lakrits för mat och bak
Lakrits kommer inte bara i form av olika godisar och praliner utan finns även som lakritspulver. Lakritsen blir som en söt men intensiv krydda som passar både till desserter och matlagning.
Från min favorit Haupt Lakrits har jag fått hem två olika typer av lakritspulver – en från Kalabrien och en från Asien.
Pulvret från Kalabrien beskrivs som ett lakritspulver med intensiv doft av örter, tobak och tjära. Smaken är intensiv och örtig med rökiga toner och har en balanserad munkänsla med lång eftersmak. Den passar till matlagning, desserter och bakning där du vill åt en kraftig lakritssmak. Testa att strö över en god glass, eller låt koka med i en chiligryta på spisen.
Pulvret från Asien beskrivs som ett lakritspulver med ursprung i Kina och Iran med doft av ceder och kryddor. Smaken är mild och söt men toner av mild peppar. Den passar till matlagning, desserter och bakning där du vill åt en mild lakritssmak. Smaka upp vispad grädde till en god kaka eller ge hembakat bröd en spännande karaktär av lakrits.
Jag fick också hem ett lakritsgranulat från Kalabrien. Den beskrivs på samma sätt och har samma användningsområde som lakritspulvret men är lite grövre i konsistensen. Passar därför perfekt att strö ovanpå bakverk etc som dekoration.
Nu återstår det bara att komma på vad jag ska baka och laga med dessa pulver. Kanske du har några bra recept att dela med dig av? På Haupts receptsida finns också ett gäng inspirerande recept.
Senaste kommentarer