Matildas Ekologiska Levain
I våras lanserade brödtillverkaren Pågen Matildas surdegsbröd, dvs nya brödsorter med gamla anor bakat på surdeg, döpt efter grundaren Matilda Påhlsson. Nu kommer ytterligare ett Matilda-bröd, Matildas Ekologiska Levain.
Trenden att köpa och äta ekologisk mat fortsätter att vara stark. Under förra året steg försäljningen av ekologiska matvaror med 38 procent, enligt siffror från KRAV. Drivkraften bakom denna ökning drivs av hälsomedvetenheten. Hälsobegreppet innefattar en rad olika dimensioner, både kropp, själ, och klimat- och hållbarhetsmedvetenhet. Utbudet av ekologiskt bröd dock varit relativt begränsat. Det vill Pågen ändra på och lanserar nu två ekologiska surdegsbröd – Matildas ekologiska vetelevain och Matildas ekologiska råglevain. Bröden är bakade på traditionellt vis med en kort ingredienslista och bakat på surdeg. Precis som när Matilda började baka bröd på Pågen för 137 år sedan.
Pågen hoppas med dessa bröd att det ska bli ännu enklare att äta ekologiskt. Matildas ekologiska levainbröd är perfekta för den ekomedvetna som är sugen på ett rustikt och saftigt surdegsbröd, men som inte har tid att baka sitt egna surdegsbröd en stressig vardagsmorgon.
Igår plingade det till på ytterdörren och helt plötsligt stod jag med detta fantastiska bröd och ingredienser för att göra en härligt höstig trattkantarellmacka. Vi hade precis ätit en rejäl middag så trattisarna sparar vi till helgen, men självklart smakade vi på bröden.
Båda bröden var verkligen smakrika med den där lite sega skorpan som ett äkta surdegsbröd ska ha. Surdegsbröd ska ju egentligen förvaras i papperspåse för att hålla färskheten bäst men det är svårt (omöjligt) med denna typ av industribakade bröd. Det innebär att skorpan blir mer seg än krispig tyvärr. Rågen hade lite mer djup smak och syrlig karaktär och lukt än den med vete. Just för att göra en trattissmörgås eller annan matig smörgås passar därför vete bättre än råg medan råg tror jag passar bäst med en skiva leverpastej, god korv eller liknande. En skivad lagrad ost passar garanterat lika bra på båda! Vetevarianten smakade godast och var saftigast, passar toppen som ett riktigt lyxigt helgbröd, men rågen kom inte långt efter och kan passar utmärkt som en del av en nyttig vardagsfrukost. Ett mycket gott och hälsosamt bröd som får högt betyg av mig och familjen!
Senaste kommentarer