Matildas Ekologiska Levain

I våras lanserade brödtillverkaren Pågen Matildas surdegsbröd,  dvs nya brödsorter med gamla anor bakat på surdeg, döpt efter grundaren Matilda Påhlsson. Nu kommer ytterligare ett Matilda-bröd, Matildas Ekologiska Levain.

Matildas Ekologiska Levain från Pågen

Matildas Ekologiska Levain från Pågen

Trenden att köpa och äta ekologisk mat fortsätter att vara stark. Under förra året steg försäljningen av ekologiska matvaror med 38 procent, enligt siffror från KRAV. Drivkraften bakom denna ökning drivs av hälsomedvetenheten. Hälsobegreppet innefattar en rad olika dimensioner, både kropp, själ, och klimat- och hållbarhetsmedvetenhet. Utbudet av ekologiskt bröd dock varit relativt begränsat. Det vill Pågen ändra på och lanserar nu två ekologiska surdegsbröd – Matildas ekologiska vetelevain och Matildas ekologiska råglevain. Bröden är bakade på traditionellt vis med en kort ingredienslista och bakat på surdeg. Precis som när Matilda började baka bröd på Pågen för 137 år sedan.

Bröd, trattkantareller, lök och timjan - lyxigt kvällsfika?!

Bröd, trattkantareller, lök och timjan – lyxigt kvällsfika?!

Pågen hoppas med dessa bröd att det ska bli ännu enklare att äta ekologiskt. Matildas ekologiska levainbröd är perfekta för den ekomedvetna som är sugen på ett rustikt och saftigt surdegsbröd, men som inte har tid att baka sitt egna surdegsbröd en stressig vardagsmorgon.

Matildas ekologiska vetelevain och Matildas ekologiska råglevain.

Matildas ekologiska vetelevain och Matildas ekologiska råglevain.

Igår plingade det till på ytterdörren och helt plötsligt stod jag med detta fantastiska bröd och ingredienser för att göra en härligt höstig trattkantarellmacka. Vi hade precis ätit en rejäl middag så trattisarna sparar vi till helgen, men självklart smakade vi på bröden.

Råg- och vetelevain

Råg- och vetelevain

Riktigt gott ekologiskt surdegsbröd från Pågen

Riktigt gott ekologiskt surdegsbröd från Pågen

Båda bröden var verkligen smakrika med den där lite sega skorpan som ett äkta surdegsbröd ska ha. Surdegsbröd ska ju egentligen förvaras i papperspåse för att hålla färskheten bäst men det är svårt (omöjligt) med denna typ av industribakade bröd. Det innebär att skorpan blir mer seg än krispig tyvärr. Rågen hade lite mer djup smak och syrlig karaktär och lukt än den med vete. Just för att göra en trattissmörgås eller annan matig smörgås passar därför vete bättre än råg medan råg tror jag passar bäst med en skiva leverpastej, god korv eller liknande. En skivad lagrad ost passar garanterat lika bra på båda! Vetevarianten smakade godast och var saftigast, passar toppen som ett riktigt lyxigt helgbröd, men rågen kom inte långt efter och kan passar utmärkt som en del av en nyttig vardagsfrukost. Ett mycket gott och hälsosamt bröd som får högt betyg av mig och familjen!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.