Slottsträdgården Ulriksdal
I förra veckan var jag på endagskonferens med jobbet. Det var jag som kom med förslaget var vi skulle vara. I början på året var jag på ett event som höll till vid slottsträdgården Ulriksdal (Bo Rappnes handelsträdgård) och jag blev blixtförälskad vid första besöket! Jag har länge tänkt åka dit med familjen för att njuta av de fantastiska omgivningarna, växthusen och planteringarna med all växtlighet och blomprakt. Inte minst har jag velat besöka trädgårdscaféet igen med dess fika och mat som är helt enastående. Men nu blev det ett besök med jobbet och det var verkligen så vackert, gott och trevligt som jag minns det.
I trädgårdslandet fanns det fullt med blommor och grönsaker man kunde plocka och köpa med hem och inne i butiken såldes fina blommor och trädgårdstillbehör. Vi blev under dagen bjudna på hembakat fikabröd som var både vackra att kolla på och supersmarriga att äta. Samma bakverk såldes även i caféet.
Så till dagens höjdpunkt – lunchen!!! Varje vardag serveras en vegetarisk lunchbuffé för 155 kr pp (60 kr för barn). Det är en blandning av olika varmrätter, sallader, röror, soppa och hembakt bröd. Bufféns rätter är alltid gjorda på säsongens råvaror som i möjligaste mån är ekologiska och närodlade. Alltså sååå gott! Jag tog två stora tallrikar och hade väl kunnat äta två till bara för att det var så gott!!! Hummusen var magisk. Hittade receptet i kokboken Slottsträdgården Ulriksdal : grön mat och njutning från trädgårdscaféet som finns att köpa hos välsorterade bokhandlare (i butik eller på nätet). Fick väl inte till exakt samma smak som hummusen jag åt där men god och kryddig blev den! Övrig mat på buffén var också fantastisk! Gott och fräscht. Den enda invändningen är att det lätt blir slabbigt och kladdigt på buffébordet då det är många gäster som tar och alla inte alltid tänker på den som kommer efter. Sedan var det så mycket gäster och personalen hann inte riktigt fylla på i samma tempo som maten tog slut.
På helgerna dukar trädgårdscaféet upp ett stort kaffebord med massor av hembakta kakor, tårtor och annat gott. Den som vill ha lite mer i magen kan välja ur en enklare á la carte, dagens soppa eller matiga smörgåsar.
Hit måste ni åka och jag kommer garanterat komma tillbaka snart igen!
Luis hummus, 5-6 dl
4 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1½ tsk riven ingefära
1 dl hackad persilja
7-8 hackade korianderkvistar
1 pressad citron
½ tsk gurkmeja
½ tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk curry
½ tsk malen svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk äppelcidervinäger
1 dl olivolja
Blanda alla ingredienser utom oljan i en matberedare eller skål för stavmixern och mixa allt. Häll i oljan sist medans du mixar, konstistensen ska bli fluffig, jämn och krämig.
Senaste kommentarer