Mer muskelmat
Mat är viktigt både för hälsan och livsglädjen. I maten finns viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att kunna hålla oss friska. Maten ska ge bra och rätt näring, mätta och inte minst vara god. Matlagningen ska vara kul, inte för krånglig. Till vår hjälp för att uppnå detta finns nu boken Mer muskelmat – muskler byggs i köket. Samtliga recept i boken är framtagna med syftet att maximera dina träningsresultat med hjälp av hälsosam, god och lättlagad mat.
Recepten är framtagna för att ge bästa förutsättningar för att må bra inifrån och ut samt för att få både synbara och märkbara resultat av sin träning, i synnerhet den som utförs på gym. Balansen mellan sammansättningen av de olika näringsämnena och måltiderna samt tiden då man intar dessa i förhållande till träningen och det övriga levernet är nyckeln till framgång. Måltiderna ska innehålla varierande och kvalitativa råvaror där alla näringsämnen finns representerade vilket ska ge energi, byggstenar för muskulaturen, en behaglig mättnad och allmänt välmående. Författare till kokboken är Hannah Runsten, PT och kostrådgivare samt chefredaktör på BODY Magazine.
Kokboken är indelad i olika kapitel som Fakta kring maten som håller dig i form dvs hur man bör tänka kring kosten för att ha ork att träna hårt och seriöst, Frukostar, Varmrätter, Snabbmat och smörgåsar, Grillat, Mellanmål och snacks, Proteindrinkar och smoothies samt Desserter och godsaker.
Boken är full med sunda och bra tips, råd och recept. Tips, råd och recept som jag personligen tycker passar både de som tränar på gym, tränar kondition av olika slag eller kanske inte tränar alls. Det är hälsosam husmanskost utan krusiduller med bra avvägning mellan protein, kolhydrater och fett. Det är inga små miniportioner men inte heller stora lass med mat. Portionerna har en bra mängd mat som man givetvis sedan kan anpassa efter egen hunger och behov.
Eftersom de som tränar mycket på gym behöver och vill få i sig extra mycket protein används lättprodukter i recepten. Annars skulle fettintaget bli för högt. Gillar man inte lättprodukter kan man lätt byta ut mot fullfettsprodukter och istället kanske minska mängden.
Recepten är beräknade efter 1 eller 2 portioner. Vill man göra mer kan man bara dubblera. Varje recept har en näringsberäkning för den som vill ha noggrann koll på det man äter. Jag är inte så förtjust i detta då det lätt kan bli en fixering för många.
En bra kokbok som jag tror kommer tilltala många, inte minst alla muskelbyggare där ute. Jag ska ge den till min man. Han tillhör verkligen målgruppen muskelbyggare. Det skulle inte förvåna mig om flera av dessa recept kommer lagas till inom den närmaste tiden. Det ser jag fram emot! Vad sägs till exempel om Makaronilåda med kyckling och broccoli, Allt-i-ett spett, Keso- och kokosplättar, Chocolate banana peanut butter cake och extra passande så här till jul Saffransproteinbullar med kokos och hasselnötter.
Gud vad saffransproteinbullar lät gott!! Hör gärna av dig med recept 😛
Kram