Tyrols vilda julbord

Tyrols vilda julbord

Tyrols vilda julbord

Nu har julbordssäsongen dragit igång på allvar. Själv har jag redan tre i bagaget och fler blir det! Med familjen har jag varit på julbord på Rökeriet. Vi kommer även att gå på julshow med Suit & tie feat. Linda Bengtzing på Clarion Hotel Arlanda Airport. Tyvärr missar jag julbordet på jobbet nästa vecka då jag är på kurs. I bloggsammanhang har jag varit på En godare jul med Destination Sigtuna och igår var det dags för det mycket efterlängtade Tyrols Vilda Julbord. Jag var där förra året också och jag längtar redan till nästa gång! Tyrols julbord får man bara inte missa!

Välkommen in och ta ett glas glögg!

Välkommen in och ta ett glas glögg!

Underbar hemgjord blåbärsglögg med tillbehör.

Underbar hemgjord blåbärsglögg med tillbehör.

Norrlands guld!

Norrlands guld!

För 33e året dukar Tyrol upp vilda delikatesser och klassisk julmat på det 35 meter långa julbordet med över 200 smakupplevelser. Det kommer att stå uppdukat 1-24 december i år. Majoriteten av rätterna som serveras är gjorda från egna recept och kockarna har ett nära samarbete med leverantörer från de lappländska vidderna. De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, kåtarökta fjällrödingen, souvasbakade laxen och åkerbärsglassen finns som vanligt uppdukat men får även sällskap av 18 nya smakupplevelser. Några av dessa är rådjursstek med plommonsky, Karl-Johansvampsoppa, anis- och fänkålssill, rödbetsglass, saffransmaräng, glöggpannacotta och kanderade popcorn. Det finns sedan 2011 också en veganmeny som får några nya rätter.

En värmande Tyroler Dew-drink.

En värmande Tyroler Dew-drink.

En perfekt fördrink innan maten.

En perfekt fördrink innan maten.

Skål!

Skål!

Två mycket trevliga tjejer och jag i väntan på maten.

Två mycket trevliga tjejer och jag i väntan på maten.

Vägen in till Tyrol var kantad med granar, levande ljus och mysig belysning. Man kommer sedan in i en norrländskt utsmyckad inglasad lokal med bar och bord. Där hälsades vi välkomna av Gröna Lunds informationschef Annika Troselius och Tyrols köksmästare Samuel Cabrera. Vi bjöds på blåbärsglögg och den varma, mustiga och kryddiga juldrinken Tyroler Dew. Båda helt underbart goda!

Köksmästare Samuel Cabrera hälsar oss välkomna in i matparadiset.

Köksmästare Samuel Cabrera hälsar oss välkomna in i matparadiset.

Julnissar som står redo.

Julnissar som står redo.

Välkommen in i matparadiset.

Välkommen in i matparadiset.

Man blir helt betagen av julstämningen i lokalen.

Man blir helt betagen av julstämningen i lokalen.

Sedan var det äntligen dags att kliva in i matparadiset. Stämningsfull julmusik och otroligt vackert utsmyckad lokal mötte oss. Och inte minst all god mat. Gottebordet var det som framför allt drog till sig allas blickar. Det var ännu mer överdådigt än sist.

En god drink sitter inte fel!

En god drink sitter inte fel!

Skål igen!

Skål igen!

Vi satte oss till bords, beställde dricka och sedan var det bara att hugga in! Liksom förra året rekommenderas att ta maten i sju omgångar. 1: SOS (smör, ost, sill), 2: Lax med tillbehör, 3: Kallskuret med tillbehör, 4: Varmrätter, 5: Ostbricka, 6: Choklad, godis, dessert, 7: Glass och sorbet och andra efterrätter. När man börjar äta inser man snabbt att ett besök på Tyrol inte räcker. Det finns så mycket gott, man vill smaka och äta allt. Som tur är får jag plats med mycket mat i magen, men inte ens jag orkade smaka allt.

Vilka sillar ska man välja att smaka?!

Vilka sillar ska man välja att smaka?!

Fisk och skaldjur av allehanda slag.

Fisk och skaldjur av allehanda slag.

Patéer och korvar.

Patéer och korvar.Patéer och korvar.

Julskinka med tillbehör.

Julskinka med tillbehör.

Korvar och skinkor.

Korvar och skinkor.

Blodpudding och rådjursstek.

Blodpudding och rådjursstek.

Några av mina favoriter blev tunnbrödet (Rieskabröd) som jag åt flera skivor av tillsammans med den fantastiska julskinkan och sötstark senap och äppelmos, rensteks- och pepparrotssill, kräftsill, hjortronbakad lax, souvasgravad lax, gompasås, björnskinka, älgsalami, rökt bäverstek, vargtasspaté, rådjursstek, souvas, björnköttbullar, guldvaskarpanna, blodpudding från ren, kåtarökt röding, smörstekt svamp, rökta revbensspjäll och rödkål. Bara för att nämna några, hahaha!!! Fyra överfulla tallrikar (om man räknar med tallriken med efterrätter) fick jag i mig.

Missa inte ostbrickan!

Missa inte ostbrickan!

Mjuka efterrätter och glass.

Mjuka efterrätter och glass.

Gottebord de luxe!

Gottebord de luxe!

Godis och sötsaker.

Godis och sötsaker.

Helt magiskt och svårt att välja!

Helt magiskt och svårt att välja!

Kan ett julbord bli bättre än så här?!

Kan ett julbord bli bättre än så här?!

Om jag ätit mycket av själva maten blev det nu ett härligt frosseri av allehanda godsaker. Ostarna får man bara inte missa. Vilka delikatesser!!! Men vad ni än gör spara plats för allt godis och desserter som finns att välja bland. Glassen skippade jag den i år, förutom att jag smakade nyheten rödbetsglass. Den var tyvärr inte någon höjdare. Några av mina favoriter av desserterna var hemgjord ostkaka, polkagrispannacotta, saffransmaräng med apelsingrädde, vit kladdkaka, saffranscheesecake med lingon, knäck, cake pops och wienernougat.

Precis som förra året var vi ett litet gäng utvalda, matglada skribenter (bland annat Landleys kök, Dianas drömmar, Mamma i stan, FamiljetipsbloggenLiniz, Lisa, Marlene och Zeina) som njöt av varandras sällskap och all den goda maten och drycken! I år hade vi också Magdalena Graf och hennes mamma på plats, vackert klädda i samiska folkdräkter. Stort tack för ett fantastiskt trevlig och gott julbord.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. december 3, 2016

    […] bloggare Landleys kök, Dianas drömmar, Mamma i stan, Familjetipsbloggen,  Lisa, Marlene, Jessica och Zeina, som njöt av den goda maten och dryckerna. Magdalena Graf och hennes mammavar också […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *