Mina goda hembakta rågsiktskakor
Att baka är som terapi för mig. Jag bakar gärna både bullar, kakor och bröd. Det blir godare, nyttigare och billigare. Doften av nybakat som sprider sig i huset är dessutom oslagbart och en extra bonus. Tyvärr räcker inte tiden till och köpevarianter får ersätta det hembakta. På helgen kan det ibland finnas tid över och idag såg jag till att baka ett av mina goda hembakta bröd. Det blev rågsiktskakor.
Det är ett klassiskt recept på rågsiktskakor. Dessa runda kakor som är naggade med gaffel och med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen (mina blev dock utan hål och naggningen glömde jag bort). Ytan naggas med en gaffel för att förhindra luftbubblor som annars blåser upp under ytan. Det är rågsiktsmjölet som ger oerhört saftigt och smakrikt bröd. Dessa bröd passar lika bra till helgfrukost, vardagsfrukost och varför inte till picknicken!
Rågsiktskakor, 4 st
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 1/2 msk brödkryddor
½ dl ljus sirap
50 g rumsvarmt smör
12–14 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, brödkryddor, sirap, smör och rågsikt. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma till runda bullar. Kavla ut till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Gör ett hål i mitten, till exempel med ett snapsglas eller äggkopp. Nagga bröden med en gaffel. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 220 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.
Senaste kommentarer