Mjuk pepparkaka i Crock Pot
Nu är det inte lång tid kvar tills julen är här. Advent väntar runt hörnet. Antar att det inte bara är jag som längtar efter att få njuta av julens alla goda smaker som till exempel saffran och pepparkaka?! Varför vänta?! Igår bakade jag en mjuk pepparkaka i Crock Pot som blev riktigt saftig och god.
Mjuk pepparkaka är i grunden en enkel sockerkaka med underbara dofter av kanel och nejlika som fyller köket med julstämning. Kakan både doftar och smakar jul. Den är vanlig att baka till jul och lucia men många bakar den även andra tider på året. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska/tinade lingon.
Recept jag använder ger en extra saftig och fantastiskt god, mjuk pepparkaka. Den håller sig saftig länge också (om det nu mot förmodan blir något kvar, svårt att tro då den är så galet god). Tricket är att använda gräddfil istället för mjölk. Jag hade ingen gräddfil hemma utan använde mig av kvarg vilket gav en lika god, men än nyttigare kaka.
Mjuk pepparkaka
2 ägg
3 dl socker
2 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
1,5 dl gräddfil, filmjölk, yoghurt, mjölk, kvarg
2 msk lingonsylt
Smörj tillagningsenheten på Crock Pot alt smörj en sockerkaksform som passar i Crock Pot. Det går också bra att lägga bakplåtspapper i botten på Crock Pot.
Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda kryddorna, bikarbonat och mjöl i separat bunke. Rör ner i äggvispet. Tillsätt smält smör, gräddfil och lingonsylt och rör om. Häll ned smeten i Crock Pot eller i sockerkaksformen som placeras i Crock Pot.
Sätt en handduk mellan tillagningsgrytan och locket. Låt gå på hög värme i 2-2.5 timmar. Ta ut kakan och låt svalna.
Skär upp och njut!
Senaste kommentarer