Mjuk pepparkaka i Crock Pot

Mjuk pepparkaka i Crock Pot
Mjuk pepparkaka i Crock Pot

Nu är det inte lång tid kvar tills julen är här. Advent väntar runt hörnet. Antar att det inte bara är jag som längtar efter att få njuta av julens alla goda smaker som till exempel saffran och pepparkaka?! Varför vänta?! Igår bakade jag en mjuk pepparkaka i Crock Pot som blev riktigt saftig och god.

Den här mjuka pepparkakan både smakar och luktar jul!
Den här mjuka pepparkakan både smakar och luktar jul!

Mjuk pepparkaka är i grunden en enkel sockerkaka med underbara dofter av kanel och nejlika som fyller köket med julstämning. Kakan både doftar och smakar jul. Den är vanlig att baka till jul och lucia men många bakar den även andra tider på året. Vill man göra kakan extra fin kan man glasera den. Den är även god att servera med vispad grädde och färska/tinade lingon.

Vem kan motstå?!Vem kan motstå?!
Vem kan motstå?!

Recept jag använder ger en extra saftig och fantastiskt god, mjuk pepparkaka. Den håller sig saftig länge också (om det nu mot förmodan blir något kvar, svårt att tro då den är så galet god). Tricket är att använda gräddfil istället för mjölk. Jag hade ingen gräddfil hemma utan använde mig av kvarg vilket gav en lika god, men än nyttigare kaka.

Jag valde att smörja en form och lägga ner i Crock Pot men det går lika bra att lägga ner direkt eller i bakplåtspapper.
Jag valde att smörja en form och lägga ner i Crock Pot men det går lika bra att lägga ner direkt eller i bakplåtspapper.
Låt gå på hög effekt 2-2.5 h
Låt gå på hög effekt 2-2.5 h
Den mjuka pepparkakan är klar!
Den mjuka pepparkakan är klar!
God jul!
God jul!

Mjuk pepparkaka

2 ägg
3 dl socker
2 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
1,5 dl gräddfil, filmjölk, yoghurt, mjölk, kvarg
2 msk lingonsylt

Smörj tillagningsenheten på Crock Pot alt smörj en sockerkaksform som passar i Crock Pot. Det går också bra att lägga bakplåtspapper i botten på Crock Pot.

Vispa äggen och sockret tills det blir vitt och pösigt. Smält smöret. Blanda kryddorna, bikarbonat och mjöl i separat bunke. Rör ner i äggvispet. Tillsätt smält smör, gräddfil och lingonsylt och rör om. Häll ned smeten i Crock Pot eller i sockerkaksformen som placeras i Crock Pot.

Sätt en handduk mellan tillagningsgrytan och locket. Låt gå på hög värme i 2-2.5 timmar. Ta ut kakan och låt svalna.

Skär upp och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *