Nordens druvor

Har ni hört talas om uttrycket Norden druvor? Nordens druvor är ett annat namn för vinbär. Vinbär är mycket vitaminrika och nyttiga. Framför allt de svarta vinbären är rika på C- och E-vitamin. Äter man 100 gram svarta vinbär får man i sig tre gånger så mycket C-vitamin som det rekommenderade dagsintaget. De röda vinbären innehåller desto mer pektin. Det har en blodsockersänkande effekt och sägs kunna hålla magen i trim.

Röda vinbär

På tomten hemma har vi två vinbärsbuskar, en svarta vinbär och en röda vinbär. Tyvärr var rådjuren på våra buskar och käkade på grenarna precis när vi hade planterat dom för några år sedan. Den röda busken har inte riktigt återhämtat sig ännu. Men den svarta ger desto större skörd.

Svarta vinbär

Nu börjar de svarta bären bli mogna. De röda behöver någon eller några veckor till. Vi passade på att plocka av en del av de mogna svarta bären. Frågan är bara vad vi ska hitta på med dom. Just nu äter vi dom som dom är, i filen/yoghurten/gröten men man kan också göra mycket annat smarrigt, som saft, gelé, sylt, bakverk för att nämna några favoriter.

Egen härd är guld värd

Vad brukar du göra med dina bär?

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *