Nu fick jag till det

I fredags kväll testade jag för första gången att baka utan socker. Istället för socker använde jag SweetLeaf Steviaströ. Alla utom jag gav då stora tummen upp och älskade hallonpajen, medan jag tyckte den söta eftersmaken av stevia bara blev för mycket. Jag ville dock ge stevia en chans till och bestämde mig därför för att baka något ur boken Bakglädje med LCHF, baka utan socker och mjöl av Annika Rogneby som jag har hemma.

Filippa och jag ställde oss och bakade och valet föll på Tigerkaka. Vi gjorde bara en halv sats eftersom vi inte visste hur resultatet skulle bli. Som vanligt modifierade vi ursprungsreceptet lite. Vi minskade mängden smör och halverade mängden sötning (steviaströ i vårt fall). I övrigt följde vi receptet.

Kakan blev inte den vackraste eftersom vi inte hade någon form i bra storlek (använde en kastrull som form), men resultatet blev riktigt bra! Den hade en fin konsistens och jättegod smak. En klick vispad grädde till och kanske några färska bär och du har en nyttig och god efterrätt som passar lika bra till vardags som till fest!

Tigerkaka. Inte vacker men god!

Tigerkaka

4 ägg
2 dl sukrin (eller annat sötningsmedel)
100 g smält smör
0,5 dl vatten
0,75 dl mandelmjöl
0.25 dl fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj

1/3 av smeten
2 msk kakao
3-4 msk vatten

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och sukrin poröst. Häll det smälta smöret och vattnet i smeten och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och rör ned. Ta 1/3 av smeten och blanda i kakao och vatten. Späd med ytterligare vatten om smeten sväller för mycket och blir för trögflytande. Häll hälften av den ljusa smeten i en form. Häll i den mörka smeten och sedan resten av den ljusa. Sätt in formen mitt i ugnen. Grädda i ca 40 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *