Fine dining i världsklass

Idag var jag och Mattias på mateventet Taste of Stockholm vid Riddarholmen. Det är en gastronomisk fine dining festival med några av Sveriges bästa restauranger (bland annat Indian Garden, Farang, Daniel Roos Pastry Design, Adam & Albin matstudio), kockar och sommelierer på plats.

Vädret var helt fantastiskt – strålande sol och över 25 grader varmt! Det var oerhört vackert med glittrande vatten och Stadshuset i bakgrunden, båtar som körde förbi och glada, förväntansfulla människor.

Jag och Mattias hade fått ett VIP-paket till festivalen med bland annat VIP-entré, fri champagne Laurent-Perrier i Electrolux VIP Hospitality, tillträde till festivalens alla aktiviteter, Priority seat i Taste Theatre, där framstående kockar berättade om sin mat och matlagningsteknik. Men höjdpunkten var självklart lunchen vi bjöds på, en trerätters lunch av Klas Lindberg, Årets kock 2013, med tillhörande och speciellt anpassade alkoholhaltiga drycker till maten.

Vi var totalt tolv personer som klockan 12 intog våra platser vid Electrolux Chef’s Table. Klas Lindberg och Andreas Larsson, sommelier och vinskribent som blev världsmästare i sommellerie 2007, hälsade oss välkomna och tog oss steg för steg igenom lunchens rätter och viner. Jag har tyvärr inte koll på exakt vad det var vi åt men Klas har lovat att maila mig recepten så jag chansar lite.

Bara dukningen var något utöver det vanliga. Solglasögon, Riedelglas, silverbestick, morakniv, linneservetter och eleganta menyer.

Förrätten kallades ”High carb/Hig fat” och var Amandinepotatis med vaktelägg, löjrom, kantareller, lök och någon god sås. Till detta drack vi vinet La Bota de Manzanilla No 32.

Huvudrätten var Kryddstekt rådjur med karamell-lök, pumpa, hasselnötssmör, anklever med fläsk och lök och torkade trattkantareller. Vi drack det röda vinet Bosquet des papes cuvée tradition 2010 till maten.

Till dessert fick vi Sorbet på Åkerö-äpple med kardemumma, hyvlat Åkerö-äpple, vaniljgrädde och salt, ett smördegsflarn med äpple och kanel och en sirapssås ringlat över. Vin till detta var Grüner veltliner eiswein 2008.

Hela härligheten avslutades med en liten mjuk kaka späckad med choklad och färska hallon till samt kaffe.

Lunchen präglades av mycket mmmm, aaaah, åååååh, muuuums och njutningsfulla suckar. Vilken fantastiskt matupplevelse!!! Mat och dryck i en total harmoni! VÄRLDSKLASS!

Sedan minglade jag och Mattias runt på festivalområdet, drack skumpa och kollade in det övriga utbudet och aktiviteterna. Det fanns en hel del kul och intressant att se och smaka. Vi samtalade lite med Jon Widegren, grundaren och ägaren till hamburgerstället Flippin’ Burgers. Vi köpte också ett häfte med festivalens specialvaluta så att vi även kunde provsmaka några av de andra topprestaurangernas utbud (vi testade en italiensk smörgås, en indisk pirog och en varsin marängswiss).

Vilken matupplevelse! Det här kommer jag leva länge på!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Martina skriver:

    Mmmm det lät verkligen UNDERBART!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *