Med smak av Asien

Burr, nu har vintern kommit även till Stockholm. Vi har snö och det är kallt. Kul för barnen och visst, även kul för oss vuxna men vi har inte samma möjlighet som barnen att vara ute och njuta av vintern på samma sätt. Istället drabbas vi av inställda eller kraftigt försenade tåg, dåligt plogade vägar, hala vägbanor etc. Kylan får i alla fall mig att längta tillbaka till värmen i Thailand.

Vietnamesisk nudelsallad med biff

Då vi inte har möjlighet, varken ekonomiskt eller tidsmässigt, att ta oss till Asien just nu så får vi ta oss dit i tankens värld via maten vi äter. Jag tog därför fram kokboken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter av just Monica Eisenman. Kvällens middag blev ett recept därifrån, Vietnamesisk nudelsallad med biff. Jag körde som vanligt min egen variant baserat på vad som fanns hemma. Bland annat ersattes salladslöken med strimlad purjolök, färska böngroddar blev böngroddar från burk, myntan och koriandern skippades, jordnötterna blev cashewnötter, äggnudlar blev en mix av risnudlar och snabbnudlar och mängden minskades, etc. Man kan alltid göra sin egen variant!

En underbart god och fräsch rätt

Alltså, det här var helt sagolikt gott!!! Jag tog inte bara en portion, inte bara två portioner – jag kunde helt enkelt inte sluta äta! Jag överdriver eller skämtar inte – maten var GUDAGOD Har definitivt seglat upp på min topplista av goda mat. Fräsch, nyttig och helt underbara smaker! Den här måste ni bara pröva! Den kommer att lagas till många gånger framöver här hemma!!! Hela familjen var lika förtjusta som jag. Åh, vad kul att hitta guldkorn bland sina kokböcker!!!
Vietnamesisk nudelsallad med biff, 4 portioner
400 g utskuren biff
Marinad till köttet:
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker
Nudelsallad:
150 gr äggnudlar
1/2 gurka i strimlor
2 salladslökar
1/2 röd lök
1 kruka färsk mynta
1 kruka färsk koriander
100 gr jordnötter
250 gr blandad sallad
150 gr färska böngroddar
150 gr rivna morötter
Nuoc cham-sås:
1 röd chili (kärna ut och strimla)
1 vitlöksklyfta (pressad)
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)
Gör så här:

Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

Nuoc cham-sås: Kärna ur och strimla chilin. Blanda chili, vitlök, socker, vatten, fisksås och limesaft i en skål.

Nudelsallad: Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

Kött: Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

Vid servering: Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jord nötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *