Nyttigt och gott äppelbröd

Äppelbröd enligt recept från Kivik.

Äppelbröd enligt recept från Kivik.

I våras fick jag hem ett urval av de drycker som Kiviks Musteri erbjuder. Dessa har vi såklart njutit av i omgångar. Tillsammans med detta bud följde också en receptfolder baserat på antingen någon av Kiviks äpplen eller drycker. Ett recept som lät både nyttigt och gott klippte jag ut och det har legat hemma ett tag och pockat på uppmärksamhet. Idag var det dags att testa.

Saftigt, nyttigt och gott bröd.

Saftigt, nyttigt och gott bröd.

Receptet är ett äppelbröd som bara är att röra ihop och grädda i ugnen. Påminner om det hälsobröd jag brukar baka,. men ändå med sin egna karaktär. Perfekt att anpassa efter vad man har hemma och vad man gillar och föredrar. Jag valde att byta ut några av mjöl- och grynsorterna, riva äpplet, byta ut yoghurten mot keso och skippade sötningen då jag tyckte äpplet var sött i sig. Jag kryddade även med kanel som jag tycker harmoniserar utmärkt med äpplet och passar riktigt bra i ett gott och matigt bröd. Resultatet blev kanon! Äpplet bidrar verkligen både med sötma och saftighet. Solroskärnorna ger extra smak och crunch. Detta bröd tycker jag verkligen ni ska baka!

Äppelbröd, 1 bröd

2 dl havregryn (1 dl havregryn, 1 dl rågflingor)
5 dl vetemjöl, rågmjöl eller dinkelmjöl (2 dl dinkelmjöl fullkorn, 2 dl dinkelmjöl siktat, 1 dl rågmjöl
1 dl linfrö
1 dl solroskärnor
2 tsk bikarbonat
1-2 tärnat äpple (1 rivet äpple)
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt (300 g keso)
3 msk honung (valfritt)
salt (+ kanel)

Blanda samman samtliga ingredienser, lägg i smord form och baka i ugn på 175 grader i ca 50 minuter. Känn med sticka så brödet är torrt.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Helen skriver:

    Låter gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *