Och maten sköter sig själv

Mat som tillagas och sköter sig själv i ugnen är fantastisk mat tycker jag. Jag försöker laga sådan mat så ofta jag kan. Det krävs bara ca 10-15 minuters förberedelse och sedan skjuts in i ugnen. Ut kommer vällagad, välsmakande mat. Mer fettsnålt tillagningssätt jämfört med att steka i panna är det också.

Kvällens middag blev kalvstek, rotfruktsgratäng och en god sås till detta baserad på bland annat skyn från kalven. Kokta gröna bönor och vanlig sallad fick bli kvällens grönsaker.

Rotfruktsgratängen har jag inga exakta mått på. Jag tog morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot, gul lök och några potatisar och hyvlade tunt på en mandolin. Jag pressade även ett par vitlöksklyftor. Sedan blandade jag runt detta i en ugnssäker form och hällde på matlagningsgrädde. Toppade med riven smakrik ost. Gratängen fick sedan stå inne i ugn på 225 grader i ca 45 minuter eller tills rotsakerna var mjuka.

Kalvstek, ca 6 port

1 kg benfri kalvstek
salt och peppar

3 msk vetemjöl
6 dl sky + vatten
1/2 köttbuljongtärning
1/2 dl grädde

Lägg köttet i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Sätt in steken i nedre delen av ugnen, ugnstem 175 grader. Kolla med en köttermometer i tjockaste delen i köttet. När köttermometern visar 65ºC är steken rosa i mitten, vid 75ºC helt genomstekt. Stektid ca 1 timme. Tag ut steken, slå in den i folie och låt den vila ca 10 min. Tag vara på skyn, späd den med vatten. Vispa ut vetemjölet med lite av den utspädda skyn till en slät redning. Koka resten av skyn med smulad buljongtärning, rör ner redningen och koka 3-5 min. Smaksätt med grädde och ev salt och peppar. Skär steken i tunna skivor.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    Gud va gott ! i morgon ska vi fira alla hjärtans dag med att laga något extra gott är det tänkt 🙂
    TACK – det ska bli super kul med bröllop och jag är redan fullt ”upptagen” med att plannera medan C mest suckar och skrattar åt mig 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *