Magrare färs
Brukar ni köpa kycklingfärs? Det finns färdigmalda förpackningar på 400 g från Kronfågel att köpa i de flesta butiker. Visst kan man mala sin egen kycklingfärs (hela filéer körs ned i köttkvarn eller vanlig mixer) men det är bekvämt att köpa. Den är lite dyrare än ”vanlig” köttfärs. En vinst (?) är att kycklingfärsen är magrare än vanlig köttfärs, endast 7%. Sen smakar de givetvis olika och har olika användningsområden.
Av min kycklingfärs gör jag gärna kycklingbiffar. Det blev kvällens middag. Biffarna serverades med kokosris och kall mangochutneysås (gräddfil, mango chutney, salt och peppar). Det här receptet läggs under vardagsfavoriter då det är så ruskigt gott och går snabbt att laga till en vanlig vardag (receptet kommer ursprungligen från recept.nu). Som vanligt kompletterades middagen med grönsaker, idag kokt brysselkål.
Kycklingbiffar med mango chutney, 4 port
Kycklingbiffar
1/2 dl kokosflingor
500 g kycklinglårfilé
1 tsk hela kardemummafrön
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt
Kokosris
3 dl basmatisris
1 burk kokosmjölk a 400 ml
2 dl vatten
1 nypa salt
4 limeblad (kan uteslutas)
Serveras med
Mango chutney
Limeklyftor
Kokta grönsaker
Låt kokosflingorna dra i mjölk i ca 20 minuter. Kör lårfiléerna till medelgrov färs i matberedare. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor. Forma färsen till biffar och stek på båda sidor i lite smör eller olja. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme i ca 10 minuter.
Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull. Tryck ner limebladen. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.
Senaste kommentarer