Magrare färs

Brukar ni köpa kycklingfärs? Det finns färdigmalda förpackningar på 400 g från Kronfågel att köpa i de flesta butiker. Visst kan man mala sin egen kycklingfärs (hela filéer körs ned i köttkvarn eller vanlig mixer) men det är bekvämt att köpa. Den är lite dyrare än ”vanlig” köttfärs. En vinst (?) är att kycklingfärsen är magrare än vanlig köttfärs, endast 7%. Sen smakar de givetvis olika och har olika användningsområden.

Av min kycklingfärs gör jag gärna kycklingbiffar. Det blev kvällens middag. Biffarna serverades med kokosris och kall mangochutneysås (gräddfil, mango chutney, salt och peppar). Det här receptet läggs under vardagsfavoriter då det är så ruskigt gott och går snabbt att laga till en vanlig vardag (receptet kommer ursprungligen från recept.nu). Som vanligt kompletterades middagen med grönsaker, idag kokt brysselkål.

Kycklingbiffar med mango chutney, 4 port

Kycklingbiffar
1/2 dl kokosflingor
500 g kycklinglårfilé
1 tsk hela kardemummafrön
1 ägg
1/2 dl ströbröd
1/2 tsk salt

Kokosris
3 dl basmatisris
1 burk kokosmjölk a 400 ml
2 dl vatten
1 nypa  salt
4 limeblad (kan uteslutas)

Serveras med
Mango chutney
Limeklyftor
Kokta grönsaker

Låt kokosflingorna dra i mjölk i ca 20 minuter. Kör lårfiléerna till medelgrov färs i matberedare. Rosta kardemumman någon minut i torr panna tills den doftar och krossa den sedan i mortel. Rör ihop kycklingfärs, kardemumma, ägg, ströbröd, salt och urkramade kokosflingor. Forma färsen till biffar och stek på båda sidor i lite smör eller olja. Lägg därefter lock på stekpannan och låt gå klart på låg värme i ca 10 minuter.

Måtta upp ris, kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull. Tryck ner limebladen. Koka som vanligt ris fast gärna på något lägre värme, knappt 20 minuter eller tills riset absorberat all vätska.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *