Smarrig klassiker

Nu på hösten är det bra pris på de flesta rotfrukter. Man får frossa i vitkål, rödbetor, morötter, palsternackor, rotselleri, kålrot och massor med andra rotfrukter till en billig penning.

Vi har haft ett stort vitkålshuvud liggandes i kylen nu över en vecka. Dags att laga något gott av den. Vitkål i kylen och köttfärs i frysen bidrog till att valet var enkelt – klassisk husmanskost i form av kålpudding. Gott, billigt och enkelt att tillaga. Just den här varianten var hur god som helst, verkligen god!!! Serveras tillsammans med kokt potatis och lingonsylt. Lite grönsaker på sidan om skadar inte heller!

Kålpudding, 4 port

1 vitkålshuvud
800 g köttfärs
1 1/2 dl grädde
2 msk flytande kalvbuljong
1/2 dl kallt vatten
1/2 gul lök
3  msk ströbröd
1  msk soja
1  msk sirap
salt
peppar
smör

Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap. Lägg färs i en bunke och rör ihop med soja, grädde, buljong och sirap. Skala och riv löken fint, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform. Toppa med kål. Sätt in formen i ugnen på 180 grader i 20 – 25 minuter.  Servera kålpuddingen med potatis och lingonsylt

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.