Smarrig klassiker
Nu på hösten är det bra pris på de flesta rotfrukter. Man får frossa i vitkål, rödbetor, morötter, palsternackor, rotselleri, kålrot och massor med andra rotfrukter till en billig penning.
Vi har haft ett stort vitkålshuvud liggandes i kylen nu över en vecka. Dags att laga något gott av den. Vitkål i kylen och köttfärs i frysen bidrog till att valet var enkelt – klassisk husmanskost i form av kålpudding. Gott, billigt och enkelt att tillaga. Just den här varianten var hur god som helst, verkligen god!!! Serveras tillsammans med kokt potatis och lingonsylt. Lite grönsaker på sidan om skadar inte heller!
Kålpudding, 4 port
1 vitkålshuvud
800 g köttfärs
1 1/2 dl grädde
2 msk flytande kalvbuljong
1/2 dl kallt vatten
1/2 gul lök
3 msk ströbröd
1 msk soja
1 msk sirap
salt
peppar
smör
Skär bort roten på vitkålen skär ner huvudet i små tärningar. Lägg en klick smör i en panna och fräs kålen. Krydda med salt och vitpeppar. Tillsätt en skvätt sirap. Lägg färs i en bunke och rör ihop med soja, grädde, buljong och sirap. Skala och riv löken fint, tillsätt den, ströbröd och kallt vatten. Jobba ihop färsen och krydda med salt och peppar. Rör ned en tredjedel av den varma kålen från pannan i färsen och varva sen färs och resten av kålen i en ugnsform. Toppa med kål. Sätt in formen i ugnen på 180 grader i 20 – 25 minuter. Servera kålpuddingen med potatis och lingonsylt
Senaste kommentarer