Perfekt grillad kyckling i Crock Pot
På söndagar äter vi nästan alltid grillad kyckling till lunch. Oftast grillar jag den i ugnen. Men det är så fasligt mycket smidigare och godare att tillaga den i Crock Pot. Knepet är dock att inte köra den för länge. Då blir den lätt torr och tråkig. Idag fick jag till en perfekt grillad kyckling i Crock Pot. Magiska smaker, saftig och mör. Så galet gott! Enkelt så det förslår är det också. Bara att gnida in kycklingen med valfria kryddor, lägga ner i Crock Pot och vänta medan Crock Pot gör jobbet.
Jag använder ingen vätska när jag kör hel kyckling. Däremot smörjer jag botten av grytan med lite olja. Det har räckt för mig då kycklingen snabbt släpper från sig mycket vätska. Observera att den kan skilja mellan slökokare så testa er fram. Är man osäker, ha i någon deciliter kycklingbuljong i botten för säkerhetsskull.
Vill också passa på att tipsa om bästa tillbehöret. Har seglat upp som en riktig favorit hemma hos mig, både hos oss vuxna och inte minst barnen. Detta trots att sonen egentligen inte ens äter grönsaker, men i den här konstellationen gör han det utan att tveka eller gnälla. Det är dressad matvetesallad med halloumi. Alltså, hur gott?! Detta måste ni bara testa själva!
Hel kyckling i Crock Pot
1 hel färsk kyckling
Valfria kryddor, jag använder ofta bara rejält med grillkrydda (ta de kryddor du gillar bäst)
Torka kycklingen torr med hushållspapper. Gnid in hela kycklingen med valfria kryddor. Se till att det även kommer kryddor på insidan av kycklingen. Det går också bra att stoppa in citronklyftor och färska kryddor inuti kycklingen för ännu mer smak.
Kör på låg effekt i fyra timmar. Du kan nu välja att servera den som den är eller fortsätta tillagningen i ugn för färg och krispigare skinn.
När kycklingen är klar, häll ut vätskan/buljongen som har bildats och spara som bas till eventuell sås. Pensla toppen av kycklingen med grillolja eller neutral olja. Har du en Crock Pot-gryta som klarar ugn och spis stoppar du in hela tillagningsgrytan i ugnen på 225 grader grillfunktion i 5-10 minuter. Har du inte en gryta som klarar detta, eller är osäker, lyft försiktigt ut kycklingen ur grytan och lägg den i en ugnssäker form, pensla toppen av kycklingen med grillolja eller neutral olja och tillaga i ugnen på 225 grader grillfunktion i 5-10 minuter.
Matvetesallad med halloumi, 4 port
Matvete för 4 personer enligt paketet
Valfria grönsaker, typ gurka, röd paprika, squash
1 halloumi i bit, (ca) 200 g
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
salt+peppar
Koka matvete enligt instruktioner på paketet. Lägg i skål/bunke. Skär valfria grönsaker i mindre bitar. Rör ner i matvetet. Vispa i en separat skål ihop dressingen bestående av olivolja, vitvinsvinäger och honung med salt och peppar. Blanda ner i matveteblandningen och rör om. Skär halloumi i mindre bitar. Stek frasiga i stekpanna. Ha i den stekta, något ljumna halloumin i matveteblandningen och servera direkt.
Senaste kommentarer