Kycklingwok

Kycklingwok a la Gus
Kycklingwok a la Gus
En mycket duktig kock som gjorde allt själv.
En mycket duktig kock som gjorde allt själv.

Min dotter Filippa, 15 år, har länge varit en stjärna i köket. Hon tycker det är kul, har prövat sig fram och fått riktigt bra skills. Gustaf, snart 13 år, har inte varit intresserad alls och därmed inte ens försökt annat än skära grönsaker. Nu har han börjat med hemkunskap i skolan och har helt plötsligt fått intresse och lust för att laga mat. Först ut var steka ägg som han nu är riktigt duktig på. I förra veckan gjorde han och hans klasskompis en kycklingwok som han höjde till skyarna. Den fick han med viss modifikation av receptet laga till hemma igår. Han gjorde allt själv från grunden.

Tungt att bära men det ska räcka till hela familjen!
Tungt att bära men det ska räcka till hela familjen!

Himmel vad det var gott! Och vad duktig Gus var! Den största vinsten är att han tyckte det var riktigt kul och sken av stolthet under hela middagen!

Vilken färgprakt!
Vilken färgprakt!
Himmelskt god kycklingwok.
Himmelskt god kycklingwok.

Grönsakerna går att variera efter eget smak och tycke. Gustaf valde dom han tycker om (förutom löken som jag ville han skulle ha i).

Kycklingwok, 4-5 portioner

600 g färsk kycklinglårfilé
1 röd paprika
1 färsk broccoli
250 g haricots verts
1/2 gul lök
200 g champinjoner
1 burk kokosmjölk a 400 ml
1 förpackning äggnudlar
Kycklingmarinad:
3 klyftor vitlök, skalade och finhackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 lime, skal och saft
5 msk mörk sojasås
1 msk brunt farinsocker
1 msk solrosolja
1 msk sesamolja

Strimla kycklingen. Gör marinaden till kycklingen. Blanda vitlök, chili, limeskal, sojasås, brunt farinsocker, solrosolja och sesamolja. Rör runt tills sockret löser sig. Tillsätt kycklingen, blanda runt och täck med plastfilm och ställ åt sidan i kylen i minst 30 minuter, gärna längre. 

Koka nudlarna efter anvisningarna på förpackningen. Var noga med att inte överkoka.

Strimla paprika, lök och svamp. Dela broccolin i mindre buketter. Strimla även stammen. Den är supergod att ha i en wok.

Hetta upp en wok- eller stekpanna och tillsätt olja.  Fräs grönsakerna några minuter, salta och peppra lätt över.  Lägg grönsakerna åt sidan.

Häll marinaden av kycklingen. Hetta upp pannan igen och tillsätt ny olja. Bryn kycklingen under några minuter. Häll av ev vätska under tiden.

Tillsätt sedan grönsaker och äggnudlar. Blanda väl. Tillsätt kokosmjölken. Låt puttra på medelvärme i ytterligare några minuter tills grönsakerna har mjuknat lite, de ska dock ha kvar ett visst tuggmotstånd. Smaka av. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *