Recept på inlagd gurka
Det är ju säsong för våra svenska, underbara, smakrika frukter, bär och grönsaker. Det är nu vi ska frossa i dessa godsaker. Passa även på att ta tillvara allt det goda så att du kan njuta även i höst och vinter. Gör inläggningar, sylt, marmelad och saft för att nämna några exempel. Här kommer därför ett recept på inlagd gurka som jag precis har svängt ihop. Har just nu en omgång gurka som står till sig i kylen men har gjort enligt detta recept förut och det är en riktig winner!
Inlagd gurka är suveränt till allt från köttbullar med gräddsås till att lägga på leverpastejssmörgåsen. Det är dessutom barnsligt enkelt att lägga in sin egen gurka och ännu bättre är att det blir mycket godare och man slipper konserveringsmedel.
Det här är ett recept på riktig amerikansk saltgurka eller dillgurka som den heter. De skiljer sig från klassisk svensk saltgurka med att man använder vinäger istället för ättika och dessutom är det vitlök i. Jag använde hälften vitvins-, hälften äppelcidervinäger och det blev väldigt gott. Nyttigt är det också.
Dillgurka, 1 stor eller 2 mindre burkar
Cirka 1 kg smågurkor (Västeråsgurkor)
3 dl vitvinsvinäger
1 liter vatten
½ dl salt
5 skalade vitlöksklyftor
6–7 dillkvistar
1 tsk dillfrön
Lägg gurkorna i isvatten i diskhon eller i en stor bunke. Låt dem ligga där i minst 1 timme. Koka upp vinäger, vatten och salt och låt sjuda ett par minuter.
Sterilisera en 1 ½ liters glasburk eller 2 burkar om cirka 7 deciliter genom att diska dem noga. Torka dem sedan i 120 graders ugnsvärme i 15 minuter.
Fyll den ännu varma burken med gurkor, vitlök och dill (både frön och stjälkar). Häll på den heta lagen. Sätt på lock med gummiring. Låt svalna. Avsvalningen kommer att skapa vakuum i burken. Vill man ha en konserv som håller i ett par år sjuder man sedan burken i vatten eller i en stor kastrull i 20 minuter.
Låt stå minst ett par veckor men gärna längre, så blir inläggningen riktigt god.
Senaste kommentarer