Honungsmarinerad fläskytterfilé i Crock Pot

Honungsmarinerad fläskytterfilé i Crock Pot

Honungsmarinerad fläskytterfilé i Crock Pot

Jag har vid det här laget lagat till det mesta i min Crock Pot kan jag tycka. Så är självklart inte fallet. Det finns massor av råvaror och rätter jag ännu inte testat. Fläskytterfilé är en av dessa råvaror jag aldrig långlagat i CP. Fläskfilé däremot har jag lagat vid flera tillfällen. Idag blev jag sugen på just fläskytterfilé. Kvällens middag blev därför honungsmarinerad fläskytterfilé i Crock Pot.

Köttet har legat i marinad över natten.

Köttet har legat i marinad över natten.

Bryn köttet runt om innan tillagning för bästa smak!

Bryn köttet runt om innan tillagning för bästa smak!

Ställ grytan på tillagningsenheten. Använd med fördel termometer för att få perfekt kött.

Ställ grytan på tillagningsenheten. Använd med fördel termometer för att få perfekt kött.

Jag väljer att använda termometer för att köttet ska bli perfekt. Ogillar fläskkött, nötkött, vilt och fågel som är torrt och segt. Det ska vara saftigt och gott! Tänk på att innertemperaturen i köttet kan stiga något när det ligger till sig efter tillagning. Ta därför hellre upp köttet någon grad för tidigt och slå in det i folie.

Köttet är färdigt och klart att skivas upp.

Köttet är färdigt och klart att skivas upp.

Magiskt!

Magiskt!

Gräddsås där skyn tas tillvara och ger fantastiska smaker.

Gräddsås där skyn tas tillvara och ger fantastiska smaker.

Till mitt kött kokade jag svensk färskpotatis och av skyn som bildades under tillagningen gjorde jag en gräddsås. Alltså, allt blev så otroligt gott! Honungsmarinaden till köttet var verkligen klockrent. Vilken smak köttet fick och så mört det blev! Magiskt om jag får säga det själv (och det får jag)! Svensk färskpotatis går inte av för hackor och gräddsåsen jag gjorde av skyn blev magisk. Nästan för bra för att vara sant! Fläskytterfilé kommer garanterat att Crock Pot-lagas många gånger framöver här hemma.

Hugg in och njut!

Hugg in och njut!

Honungsmarinerad fläskytterfilé i Crock Pot, 4 port

Fläskytterfilé:
1 st fläskytterfilé
Salt och peppar
1 msk smör
1 msk olivolja

Honungsmarinad med soja och sambal oelek:
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
1/2 dl japansk soja
1/2 dl flytande honung
2 msk olja

Ta bort fett och senor från fläskytterfilén. Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg ned köttet och marinaden i dubbla plastpåsar och låt marinera minst 2 timmar, gärna över natten. Hetta upp Crock Pot-grytan med lite olja och smör (alternativt en stekpanna om din Crock Pot inte kan användas på spisen). Bryn fläskytterfilén på båda sidor på hög värme så att den får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra ordentligt. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten.

Låt gå på låg effekt i ca 4 timmar eller tills köttet når en innertemperatur på 68-70 grader. Ta upp köttet och slå in det i folie tills det är dags att skära upp och servera.

Gör gärna en ljuvlig gräddsås av skyn som bildas under tillagning.

Gräddsås

2 msk vetemjöl
2 1/2 dl matlagningsgrädde (mjölk för ett magrare alternativ)
1 1/2 dl vatten eller sky från tillagningen
1 msk lökfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar

Vispa ut mjölet i grädde och vatten i en kastrull. Koka upp med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

5 svar

  1. Marie skriver:

    Hej ditt recept på honungsmarinerad fläskytterfilén ser jättegod ut , jag undrar hur mycket salt du tog och jag undrar vad du har för peppar ? Och hur mycket peppar ?

  2. Hilkka Karjalainen skriver:

    Ursäkta en som inte riktigt förstår receptet. Jag har lagt i fläskytterfilén i marinad. Men marinaden är svart och jag ser inte det på någon av dina bilder. Torkar du av filén innan du steker? Ska inte marinaden ner i byttan?

  3. Jessica Sundberg skriver:

    Hej, Min marinad blev inte alldeles svart. Vad tokigt det låter….

  4. Hilkka Karjalainen skriver:

    Jag använde kikkomansoja. Kan vara den som gjorde färgen. Hittade ingen termometer, så jag stekte i gjutjärnsgryta och sen in i ugnen. Blev jättegott! Tack för receptet, den ska göras fler gånger. 🙂

  5. Jessica Sundberg skriver:

    Underbart att höra att det blev så lyckat! Älskar denna rätt med dess enkelhet men ändå så mycket smak och djup!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *