Färsk tonfisk med risotto
Det var en chansning men den gick verkligen hem hos både oss vuxna och hos barnen. I fredags lagade jag till färsk tonfisk med risotto till middag. Ojojoj, varenda smula gick åt. Faten nästan slickades, så poppis var maten.
Tonfisken köpte jag över disk och den var riktigt fräsch och fin. Tonfiskfilé i delikatessdisken är inte billig. Det ska man vara medveten om. Den är dock riktigt god och väldigt nyttig och kanske värd att betala extra för. Eller passa på att köpa hem när det är extrapris.
Tonfisken kryddades med salt och peppar. Sedan grillade vi den hastigt på bägge sidor tills den fick en innertemperatur på 31-32 grader.
Risotton gjordes enligt klassiskt recept och hölls så enkel som möjligt för att passa alla. Vi gjorde också en aioli som blev pricken över i.
En helt magiskt god middag som garanterat kommer upprepas här hemma snart igen! Tänk att fisk kan vara så gott!
Risotto, 4 port
1/2 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
2,5 dl risottoris
2 msk hackad schalottenlök
8 dl grönsaksbuljong
1,5 dl torrt vitt vin
1 dl riven parmesanost
1/2 krm svartpeppar
1 krm salt
Lös upp en grönsaksbuljongtärning i 8 dl hett vatten. Hacka schalottenlöken fint. Fräs löken i smör och olja. Tillsätt riset och fräs under omrörning någon minut. Salta. Häll ned vinet och låt det koka in några minuter. Rör om och tillsätt lite i taget av grönsaksbuljongen så att risotton inte kokar torrt. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Riset ska ha ett visst tuggmotstånd när det är klart.
Riv parmesanosten fint. Häll ner i risotton och rör om. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om den är för tjock och grötig. Servera!
Snabb aioli
1 dl färdig majonnäs
2 klyfta vitlök
Citronsaft+rivet skal
Salt och peppar
Olivolja
Blanda majonnäs och pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Rör ihop och låt stå kallt till servering.
Senaste kommentarer