Smaksatta droppar

Det blir mer och mer allmänt känt att socker är en stor bov när det gäller både vikten och hälsan. Ju mer socker som man stoppar i sig, desto högre blodsocker och insulinpåslag får man med en fettinlagring som följd (hög insulinproduktion i kombination med högt blodsocker leder till att fettförbränningen avtar).

Socker finns idag i de flesta matvaror och är svårt att helt undvika. Men det finns alternativa källor till sött som inte har samma negativa påverkan på blodsockret som vanligt socker har. Fler och fler alternativa sötningsprodukter har kommit på marknaden den sista tiden. Dessa är till exempel agavesirap, kokossocker, sukrin/sötin och stevia. Alla dessa är söta men har liten eller ingen påverkan på blodsockret.

Nu undviker jag personligen inte socker i särskilt stor utsträckning, men andra familjemedlemmar gör gärna det och jag försöker begränsa barnens sockerkonsumtion i största möjliga mån. Jag har därför senaste året köpt hem och använt mig av sötningsmedlet SweetLeaf Steviadroppar som finns i olika smaker. Det är flytande stevia. Steviaextrakt är 300 ggr sötare än socker, dropparna är smaksatta med naturliga aromer, påverkar inte blodsockret och ger inga kalorier. Den kan till exempel användas som smaksättning i te, kaffe, kvarg, smoothies, proteinshakes eller i bakverk och desserter.

Nutri-Nick Steviadroppar

Som komplement till de ekologiska, dyrare SweetLeaf Steviadropparna finns nu också smaksatta, billigare steviadroppar från Nutri-Nick. Jag har fått hem en i smaken choklad och vid ett första smaktest fungerade den minst lika bra som dropparna från SweetLeaf. Nu ska här experimenteras!

Användartips stevia-droppar:
2-3 droppar sötar och smaksätter ditt kaffe eller te, prova toffeesmaken i kaffe
4 droppar av chokladsmaken i mjölk eller vatten blir sockerfri chokladdryck
5-10 droppar i naturell yoghurt eller kvarg ger det perfekta mellanmålet
10 droppar i hemmagjorda raw nötbollar eller nötmjölk ger extra lyxig smak
20 droppar i vispad grädde som fryses ger god glass
30-50 droppar räcker till en hel browniesmet (observera att kakan blir kompaktare utan det vanliga sockret som utfyllnad)
20-30 droppar i en liter mineralvatten ger sockerfri läsk

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *