Sommarens trendigaste macka
Varje år gör brödföretaget Pågen en brödtrendspaning. Det vi äter speglar den tid vi lever i och det visar sig även i våra brödval. Idag strävar många efter helhetshälsa och är mer medvetna än tidigare, något som återspeglas i att mer grönsaker dyker upp både i och på våra smörgåsar under 2016. Sommarens trendigaste macka är Egenodlade mackor. Man ska odla egna groddar och grönsaker för att sedan kunna servera en fräsch macka gjord på egen skörd. Andra trender vi kommer se under året är Gastronomiska svinnmackor där man tar tillvara på sommarsvinnet efter grillfesten och omvandlar de grillade grönsakerna, tzatziki och cole slaw till en lunchmacka, Bröd bortom tallriksmodellen där måltidsmönstret med frukost, lunch och middag allt mer överges till förmån för ett ökat snacksande i form av tex en brödbuffé med bröd skurna i stavar som serveras tillsammans med goda röror och tilltugg, Flatbreads som är bröd man gör antingen i ugnen eller på grillen och serveras som förrätt, tillbehör eller huvudrätt samt Smörrebröd som har uppdaterats och numera finns i uppgraderade varianter som rawfood och vegan, men påläggen går att variera i all oändlighet beroende på smak och vad som finns hemma.
Jag älskar bröd och hoppas verkligen att den här macktrenden slår igenom stort. Den har inte riktigt kommit ännu men en förändring man vill ska bli bestående behöver inte gå med rekordfart. Kanske kan Pågens senaste brödnyheter locka till att trenden slår igenom på bred front?! Nyheterna är den goda bullen Funs, som jag redan provsmakat, Muffins med Blåbär och vanilj, Hönö Västkustkaka som är en ny variant av Hönökaka i mindre format och surdegsbrödet Solglimt i portionsformat bakat med knapriga solrosfrön på toppen och rapsolja från Österlen.
Hittills har jag bara hunnit testa ett av bröden. Först ut blev Hönö Västkustkaka. Hönökaka har jag älskat ända sedan barnsben. Mycket saftigt, mjukt bröd i stora halvmånar. Västkustkakan är liksom föregångaren mjukt och saftigt. Men tyvärr har den inte något av den goda, unika hönökaka-smaken. Den smakar mer eller mindre som vilken mjuk vetekaka som helst på brödmarknaden. Formatet däremot är perfekt. Utmärkta att fylla och ta med på sommarens picknickar.
Fortsättning följer alltså!
Senaste kommentarer