Vegetarisk bolognese i Crock Pot

Nu ska jag laga till vegetarisk bolognese i Crock Pot

Nu ska jag laga till vegetarisk bolognese i Crock Pot

Äntligen har min man fått upp ögonen för att äta mer vegetarisk kost. Både för egna hälsan och miljön. Barnen är inte särskilt förtjusta i denna tanke. Speciellt inte Gus vars grönsaksintag till 99% består av gurka och majs. En dag i veckan är en målsättning till en början. En av de vegetariska rätter barnen faktiskt gillar är min fantastiska vegetariska bolognese. För att få en extra djup och god smak samt behålla näringsvärdena i grönsakerna lagar jag vegetarisk bolognese i Crock Pot.

I med alla ingredienser och kör på 5 timmar låg eller 3 timmar hög.

I med alla ingredienser och kör på 5 timmar låg eller 3 timmar hög.

Vegetarisk bolognese är verkligen en underbar nyttig vardagsrätt som passar både stor som liten. I och med att man mixar bolognesen innan servering ser den nästan ut som en köttfärsbolognese. Man ser i alla fall inte de ingående grönsakerna och linserna ordentligt vilket gör att man lätt kan ”lura” sina barn om man nu vill det. Jag använder mig av svarta belugalinser som jag tycker behåller sin spänst och textur bättre än tex röda linser. Smakskillnaden är annars inte särskilt stor.

Crock Pot har gjort sitt jobb!

Crock Pot har gjort sitt jobb!

Det bästa är att man kan anpassa receptet efter eget smak och tycke och vad som finns hemma. Receptet kommer ursprungligen från den underbara kokboken Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.

Bästa vego-måltiden man kan tänka sig!

Bästa vego-måltiden man kan tänka sig!

Ikväll serverade jag min vegetariska bolognese med pasta och riven parmesanost. Helt magiskt gott! Gott, billigt, klimatsmart – mer sånt!

Bolognese på svarta linser, 6-8 port

2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
rapsolja till stekning
3-4 dl svarta linser, tex belugalinser
kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl ketchup
2 dl rödvin
1 msk soja
salt och peppar

Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja i grytan eller stekpanna på spisen tillsammans med linserna. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med en kort stund. Smaka av tills du är nöjd. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt gå på svag värme ca 5 timmar eller hög effekt i 3 timmar. Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *