Vegetarisk bolognese i Crock Pot
Äntligen har min man fått upp ögonen för att äta mer vegetarisk kost. Både för egna hälsan och miljön. Barnen är inte särskilt förtjusta i denna tanke. Speciellt inte Gus vars grönsaksintag till 99% består av gurka och majs. En dag i veckan är en målsättning till en början. En av de vegetariska rätter barnen faktiskt gillar är min fantastiska vegetariska bolognese. För att få en extra djup och god smak samt behålla näringsvärdena i grönsakerna lagar jag vegetarisk bolognese i Crock Pot.
Vegetarisk bolognese är verkligen en underbar nyttig vardagsrätt som passar både stor som liten. I och med att man mixar bolognesen innan servering ser den nästan ut som en köttfärsbolognese. Man ser i alla fall inte de ingående grönsakerna och linserna ordentligt vilket gör att man lätt kan ”lura” sina barn om man nu vill det. Jag använder mig av svarta belugalinser som jag tycker behåller sin spänst och textur bättre än tex röda linser. Smakskillnaden är annars inte särskilt stor.
Det bästa är att man kan anpassa receptet efter eget smak och tycke och vad som finns hemma. Receptet kommer ursprungligen från den underbara kokboken Nyfiken Grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson.
Ikväll serverade jag min vegetariska bolognese med pasta och riven parmesanost. Helt magiskt gott! Gott, billigt, klimatsmart – mer sånt!
Bolognese på svarta linser, 6-8 port
2 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
rapsolja till stekning
3-4 dl svarta linser, tex belugalinser
kryddor efter smak (timjan, oregano, lagerblad, basilika)
2 burkar krossade tomater (à ca 400 g)
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 dl ketchup
2 dl rödvin
1 msk soja
salt och peppar
Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja i grytan eller stekpanna på spisen tillsammans med linserna. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med en kort stund. Smaka av tills du är nöjd. Ställ grytan på tillagningsenheten. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt gå på svag värme ca 5 timmar eller hög effekt i 3 timmar. Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!
Senaste kommentarer