Tips på hamnar i Mälaren

För ett tag sedan kom vi hem från vår andra längre resa med båten. Den här gången var vi borta cirka en vecka. Vi har verkligen haft det underbart! Sett och upplevt båtlivet från dess bästa sida. Vi har hållit oss i Mälaren då det är där vi har vår båtplats. Vädret var kanon och harmonin total. Inga måsten, inga krav. Bara att ta dagen som den kommer och styra kosan dit näsan pekar. Vi går alla ner i varv och blir riktigt avslappnande. Vi fixar lite med båten, äter, pratar, lyssnar på musik, fiskar, badar, läser och går på upptäcksfärder. Vll passa på att ge er tips på hamnar i Mälaren som vi har besökt.

Den här gången stannade vi några gånger mer än en natt på ett och samma ställe. Hittar man en hamn man gillar finns det ingen anledning att stressa vidare. Vi återvände också till några gamla godingar vi stannat vid förut. Vi åker mest till naturhamnar men planerar alltid in minst ett besök i gästhamn. Detta för att få chans att ladda båtbatterierna, fylla på färskvatten och tömma septitank (toalett-tanken på båten). Dessutom kan man behöva handla mat, dricka och andra förbrukningsvaror. Att man kan passa på att duscha och äta ute är trevlig bonus.

Tips på hamnar i Mälaren. Dävensö - Lugn och skyddad vik men branta klippor.

Tips på hamnar i Mälaren. Dävensö – Lugn och skyddad vik men branta klippor.

En helt underbart vacker dag vid Dävensö!

En helt underbart vacker dag vid Dävensö!

Vila och avkoppling!

Vila och avkoppling!

De naturhamnar vi besökte vid denna resa var Dävensö, Granskär och Herrestaviken. Dävensö stannade vi på både som första och sista stopp. Ön ligger så bra till distans- och därmed tidsmässigt från vår båtplats. Det är en väldigt lugn och bra plats att vara på och lätt att lägga till vid. En nackdel är att det är ganska branta klippor. Ett tips är att sätta fast en extra tamp vid ett träd lite högre upp och använda som hjälp upp och ner. Vi har nästan alltid varit ensamma också vilket är trevligt.

En flackare del av Dävensö.

En flackare del av Dävensö.

Dock mindre skyddat mot passerande båtar och vind.

Dock mindre skyddat mot passerande båtar och vind.

På vägen hem testade vi att lägga till på en annan del av ön. Där var det mer flackt och fanns till och med färdiga förtöjningar (metallöglor i marken) man kunde lägga tamparna till båten vid då man förtöjer. Vi förtöjde båten men valde sedan att åka till ”vår vanliga” del av ön istället. Den vanliga förtöjningsplatsen ligger nämligen mer skyddad mot passerande båtar och vind.

Herrestaviken.

Herrestaviken.

Herrestaviken är också en favorit i repris. Visserligen många båtar som ligger där men lätt att lägga till och viken skyddar bra mot väder och vind.

Förtöjning vid Granskär.

Förtöjning vid Granskär.

Toalettmöjligheter!

Toalettmöjligheter!

Klipporna vid Granskär.

Klipporna vid Granskär.

Ett glas vin i kvällssolen!

Ett glas vin i kvällssolen!

Fiske från klippor eller båt.

Fiske från klippor eller båt.

Vi testade också en för oss ny naturhamn, Granskär. Granskär seglade upp som en ny favorit. Skyddad vik, lätt att lägga till, fint område med både skog och trevliga klippor. Det finns dessutom både mulltoaletter och sopstation. En mysig liten ö ligger inom simavstånd i den skyddade viken. Mycket roligt och skönt för både vuxna och barn att simma ut till. Man bör dock vara väldigt aktsam. Det kommer och går många båtar i viken och det är inte säkert att båtägarna hinner upptäcka att man är ute och tar sig en simtur.

Räkna med många båtar.

Räkna med många båtar.

Granskär är som sagt populärt och det kan vara många båtar på plats samtidigt. Räkna med att du kan få en båtgranne precis in på knuten.

Gästhamnen i Strängnäs.

Gästhamnen i Strängnäs.

En mjukglass hör gästhamn till!

En mjukglass hör gästhamn till!

Den gästhamn vi besökte denna gång var Strängnäs. Strängnäs har en mycket trevlig gästhamn mitt i stan. Det finns fina toaletter och dusch, el, färsk vatten, septitank-tömning och sopstation. Nära till trevliga restauranger, fik och glasskiosker. 5 minuters promenad till två jättefina sandstränder. Mer om Strängnäs kommer i ett separat inlägg.

Vår semester är nu slut men vi kommer att fortsätta njuta av båtlivet säsongen ut. Man är ju ledig lördagar och söndagar. Det gäller att maximera så mycket man kan och hinner!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *