Sockerfri granola

Sockerfri granola redo att rostas i ugn.

Sockerfri granola redo att rostas i ugn.

Ingredienser till en sockerfri granola.

Ingredienser till en sockerfri granola

Sockerfri granola redo att rostas i ugn.

Sockerfri granola redo att rostas i ugn.

Jag älskar granola. Perfekt att servera tillsammans med yoghurt, fil, kvargproteinpudding, smoothieschiapudding och keso för att nämna några exempel. Genom att variera vad man har i sin granola kan man äta samma frukost eller mellanmål dag efter dag men ändå få variation i smaken. En annan som älskar granola är Kristin Kaspersen och hennes familj. I hennes senaste bok Good morning får vi recept på tre olika granola. Jag passade på att göra en omgång sockerfri granola.

När granolan har rostats klart i ugn tillsätter man torkad frukt och kokoschips.

När granolan har rostats klart i ugn tillsätter man torkad frukt och kokoschips.

Eftersom jag fick ett spontant infall att göra granola utgick jag från Kristins recept men anpassade det efter vad jag hade hemma. Äppeljuicen byttes mot apelsinjuice. Torkade äppeltärningar mot torkade tranbär och incabär. Mängden torkad frukt halverades. Jag la också till linfrön som är bra för magen.

Färdig granola att njuta av!

Färdig granola att njuta av!

Resultatet blev riktigt lyckat! En knaprig, god granola med mycket smak. Inte alls så där äckligt sötsliskig som framför allt köpevarianten av granola annars har en tendens att vara. På det här sättet fick smakerna i ingredienserna ta plats och sätta karaktär. Från kalorisynhåll är det också en väldigt nyttig granola. Den innehåller inga, visserligen mycket nyttiga, fröer och nötter som många granola annars innehåller.

Njie Pro Pud choklad, svarta vinbär och granola.

Njie Pro Pud choklad, svarta vinbär och granola.

En perfekt start på dagen!

En perfekt start på dagen!

Sockerfri granola med smak av kokos och äpple, ca 12 dl

10 dadlar
3 dl äppeljuice, gärna kallpressad
1 dl kokosolja
1 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
2 krm salt
1 liter havregryn
1 dl torkade äppeltärningar
1 dl rostade kokoschips

Sätt ugnen på 150 gr. Kärna ur och finhacka dadlarna. Koka upp äppeljuicen i en kastrull. Lägg i dadlarna, koka upp och koka ca 2 minuter tills dadlarna är helt mjuka. Rör ner oljan och låt svalna. Mixa slätt och tillsätt kanel, ingefära, kardemumma och salt. Rör ner havregrynen och krama så att det blir lite klumpar.

Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och rosta 15 minuter. Ta ut plåten, rör runt och grädda ytterligare 20 minuter tills granolan har fått fin färg. Stäng av värmen och låt granolan svalna i ugnen. Rör ner äpple och kokos. Förvara i en bunke med tättslutande lock.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Days by Johanna skriver:

    Ser smarrigt ut! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *