Underskattad mat

Blodpudding. Smaka på ordet… Namnet lockar inte direkt till köp utan låter rent av ganska osmakligt i mina öron. Jag har en känsla av att det finns två läger – antingen avskyr man blodpudding eller så älskar man det.

Själv tillhör jag lägret som älskar blodpudding, mina barn likaså. Blodpudding är underskattad mat. Funkar perfekt till vardags. Gärna tillsammans med stekt bacon eller som idag med rökt lax, rökt skinka, hemgjord lingonsylt och grönsaker. Hade jag haft keso hemma hade jag gärna tagit en klick av det på sidan om.

Blodpudding kanske inte är den nyttigaste maten. Det är mycket dolt socker i blodpuddingen (den innehåller faktiskt lika mycket socker som cola) och fettkvalitén är inte den bästa (det finns dock både osötade och lightvarianter på marknaden). Men å andra sidan får du ett rejält tillskott av järn som är en viktig mineral för bland annat syresättning av blodet. Äter man det någon gång då och då (som jag tror de flesta blodpuddingätare gör) behöver man inte välja bort produkten pga dess sockerinnehåll. Tänk på att inte dricka mjölk till blodpuddingen då mjölken hämmar upptaget av järn!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *