Upplev Tyrols Vilda Julbord

Äntligen lackar det ordentligt mot jul. På söndag är det första advent och vi tänder första ljuset i adventsljusstaken. Då känns det legitimt att dricka glögg, äta lussebullar och pepparkakor och framför allt få börja med allt julfix i köket. Men kan det bästa av allt vara att restaurangerna börjar servera sina fantastiska julbord?! Julbord är en dröm tycker jag. Där finns så mycket jag älskar och längtar efter. Visst är det ett frosseri och slöseri på hög nivå. Frosseri då man äter mer än man annars skulle ha gjort – man måste ju få njuta av allt det man gillar, men jag ogillar starkt slöseriet som blir. Man vill smaka av så mycket och lägger upp på tallriken, men man kanske inte gillar och därmed lämnar/kastar och jag kan tänka mig hur mycket som restaurangerna slänger kväll efter kväll…

Tyrols vilda julbord, Upplev Tyrols Vilda julbord

Tyrols vilda julbord

I fredags var jag och åt jullunch på ett av Sveriges största julbord, Tyrols Vilda Julbord. Mellan den 20 november och 20 december serveras julbordet. Tyrols Vilda Julbord har serverat vilda läckerheter från norr tillsammans med klassisk julmat sedan 1983. När jag läser menyn på alla 200 läckerheter som serveras och ser de uppdukade totalt 35 meter långa borden med allt gott vattnas det i munnen. Jag inser snabbt att om jag skulle äta av allt jag tycker verkar gott måste jag boka in fler än ett besök på Tyrol. Det finns inte mycket jag inte vill äta. Det är allt från björnköttbullar, älgstek, kåtarökt fjällröding, souvasbakad lax, bäverstek, tjäderpaté, renhjärta, olika spännande sillar, ost och kex, en himla massa spännande efterrätter och godis och glass på det. Bland årets nyheter finns Lappländsk blodpudding gjord på ren, Norrlands akvavitbakad lax, grönkålssallad med rostade hasselnötter, saffransdoftande fisk- och skaldjurssoppa, hasselnötscheescake och krusbärssorbet. De har också en veganmeny sedan fyra år tillbaka med spännande rätter. Alltså jag tror jag dör en smula – jag är i mathimlen de luxe! Bäst att rikta in sig på godbitarna och smaka lite av varje.

Jag ska inte bli så långrandig i min recension. Mitt tips är kort och gott – hit måste ni bege er ifall ni är intresserade av ett julbord utöver det vanliga!

Vägen in till restaurangen är kantad med granar, ljus och lappkåtor där det serveras god glögg, Upplev Tyrols Vilda julbord

Vägen in till restaurangen är kantad med granar, ljus och lappkåtor där det serveras god glögg

Välkommen in i kåtan och njut av öppen eld och varm glögg med tillbehör! Upplev Tyrols Vilda julbord

Välkommen in i kåtan och njut av öppen eld och varm glögg med tillbehör!

Rökning och grillning av norrländskt viltkött och fisk, Upplev Tyrols Vilda julbord

Rökning och grillning av norrländskt viltkött och fisk

Tyrol ligger inne på Gröna Lund. Vägen in är kantad med granar, levande ljus och mysig belysning. I lappkåtor serveras glögg med tillbehör och pepparkakor och i kåtorna och rökugnar grillas och röks vilt kött och fisk som sedan serveras på julbordet. Det mesta som serveras är lokalproducerat och närodlat. Kött, fisk, fågel, ost etc kommer så långt det är möjligt från Sverige och det mesta görs från grunden av Tyrols duktiga kockar.

Vackert utsmyckad lokal med granar, ljus, mossa, äpplen och uppstoppade vilda djur, Upplev Tyrols Vilda julbord

Vackert utsmyckad lokal med granar, ljus, mossa, äpplen och uppstoppade vilda djur

Sedan kommer vi till lokalen. Tyrol har börjat inredas och möbleras i grekisk stil för showen Mamma Mia the party som har premiär där den 20 januari. Men det är inget som stör julupplevelsen, tvärtom! Lokalen har inretts och klätts med allehanda granar, belysning av alla de sort, uppstoppade vilda djur, mossa, frukter och you name it. Sååå vackert! Det spelas lugn och skön julmusik och man kommer i julstämning på nolltid! Överallt står julklädda nissar och servitörer som även dom bidrar till den varma och sköna stämningen.

Ett fantastiskt utbud av spännande dryck både med och utan alkohol, Upplev Tyrols Vilda julbord

Ett fantastiskt utbud av spännande dryck både med och utan alkohol

Renhornssnaps, Upplev Tyrols Vilda julbord

Renhornssnaps

Beslutsångesten börjar redan när drickat ska väljas. Fantastiskt dryckesutbud med spännande snapsar, drinkar, öl, vin och alkoholfritt. Jag hade tagit bilen men bet ändå av en renhornssnaps till sillen. Den dracks såklart med klassisk Jessica-dricker-snaps-min. Ja, den minen är oslagbar och säger allt om mig och snaps, hehe!

SOS, Upplev Tyrols Vilda julbord

SOS

Gravad lax, räkor och annat gott, Upplev Tyrols Vilda julbord

Gravad lax, räkor och annat gott

Inbakade laxar som bara smalt i munnen, Upplev Tyrols Vilda julbord

Inbakade laxar som bara smalt i munnen

Korvar, skinkor, hjärta, sallader, Upplev Tyrols Vilda julbord

Korvar, skinkor, hjärta, sallader

Man hittade även klassisk julskinka!, Upplev Tyrols Vilda julbord

Man hittade även klassisk julskinka!

Patéer och terriner från himmelriket, Upplev Tyrols Vilda julbord

Patéer och terriner från himmelriket

Maten är tänkt att tas i sju omgångar. 1: SOS (smör, ost, sill), 2: Lax med tillbehör, 3: Kallskuret med tillbehör, 4: Varmrätter, 5: Ostbricka, 6: Choklad, godis, dessert, 7: Glass och sorbet och andra efterrätter. Då allt är så gott är det svårt att inte överäta och ta för mycket. Försök komma MYCKET hungrig. Ta lite av varje till en början och gå tillbaka till det du gillade eller annat som lockar om du fortfarande har plats kvar.

Jag har svårt att lyfta fram något som var godare än något annat. Allt var FANTASTISKT!!! Sillarna var något utöver de vanliga, laxarna ljuvliga och missa för guds skull inte min favorit hjortronbakad lax, korvarna magiska, vargtasspaté godaste patén ever, spenat tillsammans med ädelost och pumpa bästa salladen, ja jag kan tala mig lyrisk om allt det kalla.

Vanlig prinskorv och viltprinskorv, Upplev Tyrols Vilda julbord

Vanlig prinskorv och viltprinskorv

Björnköttbullar med sås och lingon - passar på vilken nobelmiddag som helst! Upplev Tyrols Vilda julbord

Björnköttbullar med sås och lingon – passar på vilken nobelmiddag som helst!

Blodpudding gjord på renblod, Upplev Tyrols Vilda julbord

Blodpudding gjord på renblod

I vanliga fall brukar varmrätterna vara blaha blaha, men här icke! Nyheten blodpudding gjord på ren alltså MAGISK! Jag hämtade mer av den kan jag lova. Visst gillar jag vanlig blodpudding också men det här var blodpudding de luxe. Mmmmmmm!!!! Smakade inte blodpudding faktiskt utan bara mumma! Björnköttbullarna något kompakta men med smaker från himmelriket. Tillsammans med sås och potatispuré en rätt som skulle funka bra på en nobelmiddag. Rödkålen fantastiskt god och smakrik, viltprinskorven och den heta senapen så långt ifrån vanlig tråkig prinskorv du kan komma, den rökta rödingen smakrik och god och en rätt helt i min klass, souvas en lappländsk delikatess och många många fler rätter som kan lyftas fram men snart börjar ni väl tröttna på mina superlativ.

Spara plats till efterrätterna! Upplev Tyrols Vilda julbord

Spara plats till efterrätterna!

På efterrättsbordet finns något för alla och himmelriket för en sån som jag! Upplev Tyrols Vilda julbord

På efterrättsbordet finns något för alla och himmelriket för en sån som jag!

Glassar, ostkakor, kalvdans, äppelpaj, bär och sås, Upplev Tyrols Vilda julbord

Glassar, ostkakor, kalvdans, äppelpaj, bär och sås

Se till att spara lite plats för de goda efterrätterna. Här finns nåt för alla och massor för mig som totalt saknar spärr och älskar sött! Ost, kex och marmelad en klassiker, nyheten hasselnötscheesecake min stora favorit på efterrättsborden i tät konkurrens med åkerbärsglassen och man får inte missa kalvdans, saffransostkaka och allt gott hemgjort godis som tex den perfekta knäcken (knäck är och förblir en stor favorit hos mig men jag vill helst ha den riktigt hård), trillingnöt, olika chokladbräck och de helt magiska tryfflarna i alla de smaker. Alltså ni hör, MATHIMLEN de luxe!

 Tyrols köksmästare Samuel Cabrera. Upplev Tyrols Vilda julbord

Tyrols köksmästare Samuel Cabrera.

Under hela middagen hade vi sällskap av Tyrols köksmästare Samuel Cabrera. Han guidade oss igenom maten och berättade många roliga och intressanta berättelser och anekdoter. En mycket kunnig kock och en fantastiskt trevlig man. Gröna Lunds informationsansvariga Annika Troselius och hennes praktikant satt också med och förhöjde stämningen tillsammans med mig och mina mycket trevliga bloggkollegor Landleys kök, Dianas drömmar, Mamma i stan, Familjetipsbloggen och Liniz. Tack för en helt magisk upplevelse!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Fröken M skriver:

  Gud va mycket gott !
  Jag brukar vara mest sugen på dessertbordet,
  men här såg ju ALLT fantastiskt ut.
  Och polkamartini – det måste jag nog testa i jul 🙂
  KRAM

 2. Katrine skriver:

  Ser verkligen fram emot julbordet på Lucia. Var faktiskt detta inlägg som fick oss att boka in ännu ett julbord innan vi åker till Jamaica… Var på Långbro Värdshus och njöt för drygt en vecka sedan och tänkte nöja oss med det. Men sen läste jag detta och så bokade vi in oss tills Luciakvällen =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *