Att använda sina kokböcker

Trots (eller kanske på grund av?!) att vi lever mitt i ett informationssamhälle med datorer, paddor, smartphones etc där information, böcker, tidningar, bloggar, recept finns att sekundsnabbt ladda ner med bara några få klick säljs det böcker som aldrig förut. Kokböcker ligger alltid högt upp på topplistan. Jag är själv en kokboksknarkare. Köper gärna inspirerande kokböcker med läckra fotografier och smaskiga recept. Men lagar jag mycket rätter från kokböckerna? Nej, de fungerar mest som inspiration i min egen matlagning (tips och tricks) och sk coffee table books, dvs en bok som ligger framme på typ vardagsrumsbordet som man själv eller gäster kan bläddra och därmed inspirera till samtal.

Jag använder mig mest av recept jag hittar på andra bloggar eller matsajter på internet. Fast ibland får även jag ryck och tar fram en av alla kokböcker jag har hemma och lagar till någon rätt som har lockat lite extra! Det gäller bara att försöka komma ihåg vilken av alla böcker det var man såg det där fantastiska receptet i och det är stora problemet för mig.

I helgen köpte jag hem en hel fläskkarrébit som jag tänkte steka hel i ugnen. Jag fick dock syn på en av mina kokböcker som faktiskt till och med står på en hylla i köket ”Fredagsmys, lördagsgott och söndagsmiddag” av Jens Linder. I den finns ett recept på kalvstek som tillagas i gryta och den rätten blev väldigt uppskattad av hela familjen. Kalvsteken kan säkert bytas ut mot hel fläskkarré tänkte jag och så fick det bli!

Det är så enkelt att laga till grytor och stekar i ugnen. Maten sköter i princip sig själv och den långa tillagningstiden på låg värme gör maten god, mör och välsmakande.

Det fungerade toppen att byta ut köttet. Jag böt också ut grädden mot matlagningsgrädde. I och med att man när köttet är klart mixar matlagningsgrädde och kalvbuljong med löken och morötterna får man ändå en fantastiskt krämig och lagom tjock sås och nu kan man njuta av den med ännu mer gott samvete. Såsen blir verkligen riktigt smakrik och gudagod! Blir det sås över så spara gärna den och använd den som sås till köttfärsbiffar, köttbullar eller liknande. En sån smaskig sås vill man inte går till spillo.

Ris, kokt potatis, gratäng eller liknande passar toppen till denna rätt. Idag serverade jag den med ris och grönsaker.

Alltså, den här maten var verkligen helt över förväntan!!! Det var så fantastiskt gott! Köttet mört och saftigt och såsen fantastiskt smakrik och sååå god! Mumsfilibabba!!!

Kalvstek, 6-8 port

ca 1.2 kg benfri kalvstek
ca 1 msk salt
1 msk smör + 1 msk matolja
vitpeppar ur kvarn
2 gula lökar
2 morötter
2½ dl kalvbuljong
2 dl vispgrädde
några kvistar persilja
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
lite pressad citron
vitpeppar
lite kajennpeppar

Salta kalvsteken och låt den gärna stå och dra en halvtimme. Bryn köttet i en stekgryta i smör och olja tills den får fin färg runt om. Gå över med pepparkvarnen. Skala lökarna och skär dom i fyra bitar. Skala morötterna och skär dom i tjocka skivor. Lägg ner lök och morot i grytan. Häll på buljong, grädde, persilja, lagerblad och timjan. Sätt på lock och låt sjuda på spisen på riktigt låg värme i ca 1 timme och 15 minuter eller lite mer. Köttet ska nå en innertemperatur på ca 65 grader. Ta av grytan från värmen och låt svalna med locket på. Ta upp steken tillfälligtvis och mixa skyn till en slät sås, gärna med stavmixer. Smaka av med citron och peppar. Förvara steken i sin egen sås i en täckt bunke i kylen tills den ska serveras. Den kan stå kallt i upp till tre dagar, det gör den bara godare. Skär köttet i skivor och värm i såsen helt kort.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *