Lättbakad bärkaka

Lättbakad bärkaka
Lättbakad bärkaka

Nu när våren gör sitt intåg i hela landet och det dessutom är sportlov på många platser är det väl ändå en perfekt tid att baka något gott. Att mumsa på själv, bjuda närmaste familjen eller vid en mysig utomhusfika med friska släktingar och vänner. Idag vill jag tipsa om en helt fantastiskt, underbart god och lättbakad bärkaka som man svänger ihop oerhört snabbt. Receptet går att variera med havregryn (byt ut 1 dl mjöl mot 1 dl havregryn) och kan göras genomgräddad eller kladdig som en kladdkaka. Mums!

Mjöl, socker, ägg, smör och bär är allt som behövs för den mumsiga bärkakan.
Mjöl, socker, ägg, smör och bär är allt som behövs för den mumsiga bärkakan.
Jag bakar min kaka i Crock Pot för extra saftigt och gott resultat.
Jag bakar min kaka i Crock Pot för extra saftigt och gott resultat.
Bärkakan är klar att servera.
Bärkakan är klar att servera.

Jag valde att baka min kaka i Crock Pot vilket ger ett extra saftigt och gott resultat men det går lika bra att grädda den i form i ugnen på 175 gr i ca 20-30 minuter, exakta tiden beroende på ugn och hur kladdig man vill ha den.

Njut som den är eller med lättvispad grädde eller en klick glass.
Njut som den är eller med lättvispad grädde eller en klick glass.

Hut gott som helst! Seg och lite knäckig ovanpå och saftig och lite kladdig inuti. Den här bara måste ni testa!

Knäckig på ovansidan, mjuk och lite kladdig på insidan.
Knäckig på ovansidan, mjuk och lite kladdig på insidan.

Lättbakad bärkaka

75 g smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (alternativt 1 dl vetemjöl och 1 dl havregryn)
2 ägg
1 näve bär (tex hallon, blåbär, jordgubbar)
Pärlsocker

Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och ägg. Klä insidan av Crock Pot-grytan med bakplåtspapper. Häll i smeten. Lägg på bären och toppa med pärlsocker. Lägg på locket men låt det vara en aning på glänt när du bakar så att fukten inte faller ner på kakan. Jag sätter en potatissticka mellan gryta och lock. Man kan alternativt lägga en kökshandduk under locket så att fukten fastnar i handduken. Låt gå på 4 timmar låg effekt eller 3 timmar hög.

Ät kakan som den är eller avnjut tillsammans med en klick grädde eller glass.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *