Lättbakad bärkaka
Nu när våren gör sitt intåg i hela landet och det dessutom är sportlov på många platser är det väl ändå en perfekt tid att baka något gott. Att mumsa på själv, bjuda närmaste familjen eller vid en mysig utomhusfika med friska släktingar och vänner. Idag vill jag tipsa om en helt fantastiskt, underbart god och lättbakad bärkaka som man svänger ihop oerhört snabbt. Receptet går att variera med havregryn (byt ut 1 dl mjöl mot 1 dl havregryn) och kan göras genomgräddad eller kladdig som en kladdkaka. Mums!
Jag valde att baka min kaka i Crock Pot vilket ger ett extra saftigt och gott resultat men det går lika bra att grädda den i form i ugnen på 175 gr i ca 20-30 minuter, exakta tiden beroende på ugn och hur kladdig man vill ha den.
Hut gott som helst! Seg och lite knäckig ovanpå och saftig och lite kladdig inuti. Den här bara måste ni testa!
Lättbakad bärkaka
75 g smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (alternativt 1 dl vetemjöl och 1 dl havregryn)
2 ägg
1 näve bär (tex hallon, blåbär, jordgubbar)
Pärlsocker
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, mjöl och ägg. Klä insidan av Crock Pot-grytan med bakplåtspapper. Häll i smeten. Lägg på bären och toppa med pärlsocker. Lägg på locket men låt det vara en aning på glänt när du bakar så att fukten inte faller ner på kakan. Jag sätter en potatissticka mellan gryta och lock. Man kan alternativt lägga en kökshandduk under locket så att fukten fastnar i handduken. Låt gå på 4 timmar låg effekt eller 3 timmar hög.
Ät kakan som den är eller avnjut tillsammans med en klick grädde eller glass.
Senaste kommentarer