Nya frukostbröd
Igår bakade jag en (för mig) ny sorts morgonbröd igen. Åter ett recept från bloggen Paindemartin. Vasaloppsfrallor blev det denna gång. Enkelt att baka och mycket gott. Jag hade i hackade torkade fikon, rostade hasselnötter och pumpakärnor i mina bröd. Blev en jättebra kombination.
Jag hade stekt ägg på två av mackorna och ost och skinka på två. Grönsaker fick toppa. Chai latte till fikat.
Efter bröden åt jag min numera standardgröt som jag älskar så, råggröt med kanel, linfrö, pumpa- och solroskärnor, en hel banan, hackade nötter i massor och sojamjölk.
Vasaloppsfrallor
Utgå från 300 g (3 dl) vatten, 390 g (6 1/2 dl) vetemjöl eller siktat dinkelmjöl, 3 g (en liten hörna) jäst och 9 g (1 1/2 tsk) salt. Sen stoppar du i vad du har i torkad frukt-, nöt- och fröväg hemma. Grovt hackade torkade fikon tycker jag är bland det bästa man kan stoppa i brödet, men russin, aprikos, dadlar och torkade jordgubbar går också fint. Kombinera med till exempel pumpafrön eller rostade hasselnötter. En rejäl näve torkad frukt och en liten näve nötter eller frön kan vara lagom.
Rör bara ihop degen ikväll, täck med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten.
På morgonen sätter du på ugnen på 250 grader och bakar ut degen på valfritt sätt. Ofta brukar jag hälla ut degen på ett mjölat bakbord, vika ihop den till ett paket och låta den jäsa medan ugnen blir varm. Sedan skär jag bara av små bitar som jag skjutsar in i ugnen. Ett ännu enklare sätt är att klicka ut degen på ett bakplåtspapper där de får jäsa lite medan ugnen blir riktigt varm, mellan 30 och 60 minuter. I ugnen behöver de inte mer än 10–20 minuter beroende på storlek.
Senaste kommentarer