Älgskav med potatispuré och rårörda lingon

Älgskav med potatispuré och rårörda lingon
Älgskav med potatispuré och rårörda lingon

Till middag igår bjöd jag på en fantastiskt maträtt som jag och min man gemensamt lagade till, efter inspiration hittat på Köket.se. Krämig gryta på älgskav med potatispuré och rårörda lingon. Till detta en underbar potatispuré och smörstekt brysselkål som matchade grytan perfekt. Klassisk Norbotteninspirerad rätt som värmer gott på kalla vinterdagar. En riktigt nyttig och god bjudrätt men fungerar lika bra när man vill sätta guldkant på sin vardag.

Jag lagade till min älgskav i Crock Pot men det går lika bra i en gryta/panna på spisen.
Jag lagade till min älgskav i Crock Pot men det går lika bra i en gryta/panna på spisen.
Önskar att ni hade kunnat känna doften - mmmmm!
Önskar att ni hade kunnat känna doften – mmmmm!

Jag valde att laga grytan i min Crock Pot då jag tycker köttet blir mörare samt att smakerna verkligen lyfts fram och fördjupas med detta tillagningssätt, men det går lika bra i en panna eller gryta på spisen.

Jag gjorde mitt skav själv av älgytterlår. Det går lika bra att använda nötkött som nötbog, nötrulle eller liknande. För att få köttet riktigt tunt är det perfekt att använda sig av fruset kött som legat framme ca ½-1 timme. Ta sedan en vass kniv och hyvla av kött från steken. Då får man verkligen fina och riktigt tunna skivor. Vill eller kan man inte skiva själv finns färdigt skav att köpa i mataffären

Älgskavsgryta!
Älgskavsgryta!

Älgskavsgryta, 4-5 port

800 g halvfryst älgytterlår alt nötbog, nötrulle eller liknande
200 g färska champinjoner eller kantareller om det är säsong
2 gula lökar
4 msk viltfond alt oxfond
1 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 msk soja
salt, peppar
smör till stekning

Tälj tunna skavbitar från det halvtinade köttet. Skala, halvera och strimla löken fint. Stek köttet med lite smör i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta eller i en stekpanna på spisen. Köttet ska få en fin stekyta. Salta och peppra. Tillsätt lök och svamp när köttet är stekt. Stek ytterligare några minuter. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Tillsätt fond, vatten och soja. Sätt på locket och låt gå på svag värme i ca 3 h. När grytan är klar tillsätter du grädde och låter gå ytterligare 30 minuter på låg värme. Smaka av med salt och peppar.

Potatispuré, 8 port

1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.

Rårörda lingon

250 g frysta lingon
0.75-1 dl strösocker

Häll lingonen i en skål. Rör ned sockret och rör om med jämna mellanrum. Låt stå tills lingonen tinat och sockret gått in i lingonröran.

Smörstekt brysselkål

Ansa brysselkålen. Koka dem i vatten ca 5 minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten eller lägg i isbad. Dela brysselkålen på hälften och fräs i stekpanna på spisen i smör, lägg med snittytan nedåt så de får fin yta samt att kålen blir helt varm. Salta och peppra.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.