Äntligen säsong för västeråsgurka

Äntligen säsong för västeråsgurka

Äntligen säsong för västeråsgurka

Äntligen säsong för västeråsgurka! Se nu till att lägga in ett gäng för att ha längre fram i höst. Inlagd västeråsgurka är riktigt enkelt att göra och riktigt gott att äta. Lika gott på frukostmackan som till söndagssteken, köttbullar och hamburgare!

Jag gör inte en lag på socker till min gurka. Jag följer ett recept på riktig amerikansk saltgurka eller dillgurka som den heter. Den skiljer sig från klassisk svensk saltgurka med att man använder vinäger istället för ättika och dessutom är det vitlök i.  Jag använder vitvinsvinäger men det fungerar lika bra med till exempel äppelcidervinäger.

Smaken är lite lätt syrlig, en fräsch smak. Gurkan har riktigt fint krisp och spänst. Riktigt gott tycker hela familjen! Jag gjorde precis en sats på 1.5 kg gurka. Den har en strykande åtgång så jag blir ”tvungen” att göra en ny omgång innan säsongen är över för denna gång.

Fakta:
Druvgurka, även kallad Västeråsgurka, frilandsgurka eller inläggningsgurka, är en liten gurka som framför allt används för inläggning. Den är kortare och tjockare än den vanliga slanggurkan, och har ljust, knottrigt skal. Skördas mellan juli och september.

Dillgurka

Dillgurka

Dillgurka, 1 stor eller 2 mindre burkar

Cirka 1 kg smågurkor (Västeråsgurkor)
3 dl vitvinsvinäger
1 liter vatten
½ dl salt
5 skalade vitlöksklyftor
6–7 dillkvistar
1 tsk dillfrön

Lägg gurkorna i isvatten i diskhon eller i en stor bunke. Låt dem ligga där i minst 1 timme. Koka upp vinäger, vatten och salt och låt sjuda ett par minuter.

Sterilisera en 1 ½ liters glasburk eller 2 burkar om cirka 7 deciliter genom att diska dem noga. Torka dem sedan i 120 graders ugnsvärme i 15 minuter.

Fyll den ännu varma burken med gurkor, vitlök och dill (både frön och stjälkar). Häll på den heta lagen. Sätt på lock med gummiring. Låt svalna. Avsvalningen kommer att skapa vakuum i burken. Vill man ha en konserv som håller i ett par år sjuder man sedan burken i vatten eller i en stor kastrull i 20 minuter.

Förvara gurkan svalt och mörkt, minst ett par veckor men gärna längre, så blir inläggningen riktigt god. Om det inte finns plats i kylskåpet så funkar källaren eller garaget bra det med. Öppnade burkar förvaras i kylskåp.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Har aldrig testat lägga in gurka, bara picklat och gjort gelé. Blev allt sugen att lägga in egna gurkor.
    Kram Kajsa

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Vad kul! Jag vill verkligen tipsa och inspirera! De här gurkorna är verkligen supergoda och till och med sonen som är så kräsen älskar dom. Det är högsta betyg ska jag säga! Testa och berätta vad du tyckte!

    Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *