BreOliv från Zeta
När jag kom hem i fredags möttes jag av en oväntad grön ballong. Vem blir inte glad av en grön ballong?! Och det var inte bara en grön ballong som väntade på mig. Det var även senaste nyheten från ett av mina favoritmärken, BreOliv från Zeta.
BreOliv är ett vegetabiliskt fett som består av olivolja, fett från sheanötter, vatten och lite salt. That’s it. Det är fettet från sheanötterna som gör den fast i konsistensen och gör det möjligt att bre sin macka som vanligt men med den nyttigare olivoljan. Medelhavskost har ofta lyfts fram som ett bra val. Den ut på att äta mycket frukt, grönsaker, fisk, vitt kött, nötter, fullkorn, nyttiga fetter och mindre av onyttiga fetter och rött kött. Olivolja ska man äta mycket av, det är bra för hälsan. Kan man nu ha den på mackan har vi mycket att vinna.
Smaken då. Man ska inte förvänta sig den klassiska Bregott- eller smörsmaken. BreOliv smakar som en fin olivolja smakar. Väldigt gott tycker jag. Jag var tveksam till om den skulle fungera på morgonmackorna med goda pålägg men tji fick jag. Det smakade jättegott! Passar fint med alla sorters bröd och pålägg som jag har prövat hittills. Allra godast på den färska baguetten och knäcket, båda från Gateau. Gärna med extra flingsalt ovanpå för er som jag liksom älskar salt! En sak till. Osten jag fick med i budet – bland den godaste osten jag ätit ever!
Både jag, Mattias och Filippa gillade verkligen BreOliv. Gustaf däremot som inte gillar saker som inte smakar ”som de alltid har gjort” tyckte inte den var god…
Jag testade även att göra bönröran som finns på Zetas hemsida som man kan använda som spread, dipp till grönsaker, som ”sås” etc. Det var en riktig höjdare. Älskar den fräscha smaken och tuggmotståndet från bönorna och solrosfröna. Mycket godare än traditionell hummus.
Jag har verkligen inget negativt att säga om nyheten. Det är en produkt jag gärna kommer vilja fortsätta att köpa. Priset är den enda invändning jag har. BreOliv kommer kosta ca 45 kr för 200 g. Det är mycket pengar. Till ett paket BreOliv behövs olivolja som motsvarar knappt 1 liter (800 g) oliver. Oliver är en dyr råvara i jämförelse med exempelvis raps och fettet från shea är ännu dyrare. Så viss förståelse får man ha. Jag tycker det kan vara värt att satsa på hälsan och då får man många gånger gräva lite extra i plånboken.
BreOliv får fem sunda av fem!
Bönröra
1/2 frp skölda och avrunna Cannellinibönor, 380 g
1/2 dl solrosfrön
1/4 liten rödlök, finhackad
3 msk Zeta BreOliv
3 msk Zeta Kapris små
3 smk färsk persilja, hackad
3 msk saft av citron
1/2 tsk flingsalt
Lägg samtliga ingredienser till bönröran i en matberedare och mixa med korta intervaller ett par gånger. Röran ska vara grovhackad, inte helt slät. Klart!
*** Inlägget baseras på produktprover som jag inte hade en aning om skulle komma hem till mig. Samtliga ord, åsikter och bilder är mina egna och jag får inget för att skriva detta. Jag älskar Zetas produkter och köper ofta hem dessa. BreOliv var ruggigt gott och kombinationen bra för hälsan+gott=fem sunda av fem! ***
Senaste kommentarer