Nybakta saftiga källarfranskor

Nybakta saftiga källarfranskor
Nybakta saftiga källarfranskor

Inget slår både doften och smaken av nybakat bröd, Vår favorit just nu är nybakta saftiga källarfranskor som fortfarande är lite ljumna. Dessa luftiga och mjuka skapelser toppas sedan förslagsvis med smör och ost. En riktig klassiker! Är såklart allra godast nybakade men går inte allt bröd åt direkt (?!) så frys in för senare behov.

Idag tänkte jag ge er ett recept på en av de smidigaste varianterna med bara en jäsning. Kan det bli mycket enklare?! Jag har experimenterat lite med olika mjölsorter. Har till exempel bytt ut delar av vetemjölet mot dinkelmjöl och grövre mjölsorter med utmärkt resultat. Här får ni dock grundreceptet att utgå från eller följa rakt av.

Källarfranskor, 7-8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader.  Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *