Nybakta saftiga källarfranskor
Inget slår både doften och smaken av nybakat bröd, Vår favorit just nu är nybakta saftiga källarfranskor som fortfarande är lite ljumna. Dessa luftiga och mjuka skapelser toppas sedan förslagsvis med smör och ost. En riktig klassiker! Är såklart allra godast nybakade men går inte allt bröd åt direkt (?!) så frys in för senare behov.
Idag tänkte jag ge er ett recept på en av de smidigaste varianterna med bara en jäsning. Kan det bli mycket enklare?! Jag har experimenterat lite med olika mjölsorter. Har till exempel bytt ut delar av vetemjölet mot dinkelmjöl och grövre mjölsorter med utmärkt resultat. Här får ni dock grundreceptet att utgå från eller följa rakt av.
Källarfranskor, 7-8 st
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer