Apelsinmarmelad
När jag gjorde en översyn över vad vi har i kylskåpet såg jag att vi hade väldigt mycket apelsin. Jag beslöt mig därför för att göra apelsinmarmelad. Jag inser nu att jag borde ha skurit apelsinen i ännu tunnare klyftor (jag gjorde dock det bästa jag kunde), eller gjort som det står i receptet, dvs köra allt till ett mos i matberedare. Nu är min marmelad fylld med ganska stora skalbitar! När man äter får man väl antingen skära skalet i mindre bitar eller bara peta bort det, svårare än så är det inte. Marmeladen smakade gott iaf, det är huvudsaken!
Apelsinmarmelad, drygt 1 1/2 liter
1 kg apelsiner eller blandade citrusfrukter
4 dl vatten
1 kg syltsocker (med pektin)
ev 1 msk mycket fint hackad färsk ingefära
Tvätta apelsinerna noga i varmt vatten, använd gärna ekologiskt odlad frukt. Dela dem i kvartar och skiva tunt med skal och allt. Man kan också köra frukten till grovt mos i matberedare, ta i så fall några i taget.
Koka frukten med vatten i tio minuter. Häll i syltsockret och rör om. Låt koka upp och koka kraftigt utan lock i fem minuter. Låt stå i 15 minuter och rör då och då i marmeladen. Häll upp på väl rengjorda burkar.
Den som gillar ingefärssmak i marmeladen lägger i finhackad ingefära när någon minut av koktiden återstår.
Senaste kommentarer