Årets svenska representant i Bocuse d’Or
Idag blev det äntligen klart vem som blir årets svenska representant i Bocuse d’Or i Lyon 2019. Bocuse d’Or, eller kock VM, är världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Tidigare i veckan har sju välkända svenska kockar tävlat om den ärofyllda titeln och den fortsatta jakten på guldet. Under en presslunch på Penny & Bill avslöjades vem som tagit hem titeln.
De som tävlade om titeln var inga mindre än Jonas Dahlbom, Andreas Edlund, Christofer Bengtsson, Jonas Lagerström, Pi Le, Sebastian Gibrand och Tomas Sjögren. De har förberett sig för detta i månader och efter två dagars tävlande (i tisdags och onsdags) fick vi nu veta vem som tagit hem vinsten i Bocuse d’Or Sverige. Vinnaren blir då Sverigesrepresentant i Bocuse d’Or Europe 2018 – kvalifkationstävlingen till Bocuse d’Or 2019, Kock-VM i Lyon.
Samtliga deltagare i år var som ni ser män. Det vill juryordföranden för tävlingen Henrik Norström ändra på. ”Vårt mål är att om tio år så är det 50 procent kvinnor och 50 procent män som tävlar i Bocuse d’Or Sverige.”
I juryn satt de välkända kockarna Henrik Norström, Mathias Dahlgren, Markus Aujalay, Stefano Catenacci, Adam Dahlberg, Fredrik Eriksson, Stefan Karlsson, Alexander Sjögren, Peter Jelksäter, Per Lundin samt specialinbjudna Philip Tessier, coach för Team USA som tog guldet i Lyon tidigare i år.
President för Svenska Bocuse d’Or Akademien menar att presentationerna har visat på världsklass och ett enormt arbete har lagts ner från samtliga kandidater. Men bara en kan vinna. Och vinnaren är, tadadada….!!! Sebastian Gibrand! Stort grattis! Med ett krispigt lamm och kronärtskocka tog Sebastian Gibrand hem segern och blir därmed Sveriges representant i kock-EM. Enligt ordföranden var det jämnt mellan årets sju deltagarna och det var den i särklass högsta nivån på matlagningen den här omgången jämfört med tidigare. Gibrand har varit med i tävlingssammanhang förut. Han vann kock-OS med juniorlandslaget 2012 och har varit lagkapten för det seniora kocklandslaget.
Självklart bjöds vi på gott att äta och dricka under lunchen. Ingefärsdryck och sashimi och en chokladbakelse extra allt till efterrätt. Sååå gott!
Fakta Bocuse d’Or och Bocuse d’Or Sverige: Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda matlagningstävling för kockar. Tävlingen startades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse. Tävlingen arrangeras vartannat år i Lyon. Nästa Bocuse d’Or går av stapeln i januari 2019.
● Den nationella uttagningen till Bocuse d’Or kallas Bocuse d’Or Sverige.
● Efter ansökan har sju svenska meriterade kockar nominerats till den svenska uttagningen.
● De tävlande kandidaterna har presenterat två rätter – en vegetarisk och en kötträtt.
● Rätterna har presenterats för en jury den 12 respektive 13 september.
● Den som tar hem den svenska titeln blir Sveriges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Kock EM, i Turin i juni 2018. Bocuse d ́Or Europe i Turin är en kvaltävling till Bocuse d’Or i Lyon, Kock-VM 2019.
● Total går 11 länder vidare från Bocuse d ́Or Europe till Bocuse d ́Or, Kock-VM.
● 24 länder tävlar sedan om den åtråvärda titeln i Bocuse d’Or i Lyon.
● Henrik Norström är president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.
● Vem som tävlar för Sverige 2018/19 presenterades idag den 14 september.
Senaste kommentarer