Chili con carne med mörk choklad

Dags att laga Chili con carne med mörk choklad.

Dags att laga Chili con carne med mörk choklad.

Niklas Ekstedts och Christian Dauns barn äter allt. Sån tur har inte jag. Filippa äter det mesta men Gustaf är kinkig som bara den. Thaikycklingfrikadellerna som Niklas rekommenderade och som vi åt i veckan gick inte hem alls hos sonen. Vi andra tyckte det var fräscht, nytänkande och gott. Nu ska ytterligare ett recept av Niklas sättas på prov. Nästa rätt ut är Chili con carne med mörk choklad. En egentligen helt vanlig standard chili con carne på köttfärs men spetsad med apelsin och mörk choklad.

Till chilin bakade jag källarfranska. Perfekta att svänga ihop när man vill ha färskt, nybakat bröd till maten. De behöver bara jäsa en gång. Börja med brödet och när chilin är klar är brödet färdigt att gräddas. Egentligen hade jag tänkt toppa frallorna med vallmofrön. De hade dock tagit slut. Istället tog jag sesamfrön. Det fick Gustaf att tro att vi skulle äta hamburgare. Med sesamfrön ser ju källarfranskorna faktiskt ut som hamburgerbröd.

Färdigt att servera!

Färdigt att servera!

Vill man inte servera med bröd fungerar ris eller nachochips superbra. Just nachochips är ett perfekt incitament för att få tacoälskande barn (och vuxna) att äta! Men bröd fick räcka ikväll.

Så här beskriver Niklas maten: ”En välsmakande påminnelse om den svenska variantens torftighet. Ni vet den där med vita bönor.Att ha choklad i maten skapar i teorin en konstruktiv och livlig diskussion kring bordet. ”Pappa, vad kan egentligen räknas som mat?”.”

Ost på chilin istället för på mackan?

Ost på chilin istället för på mackan?

Dags att smaka!

Dags att smaka!

Mums!

Mums!

Så hur gick dagens middag? Jo, den gick hem både hos föräldrar och barn. Inga problem! Den här chilin påminner väldigt mycket om den standard-chilin jag brukar laga. Konsistensen och smakerna var därför redan inlärda hos samtliga. Mustigt, värmande och gott! Samtliga åt med god aptit. En sak skulle jag vilja korrigera till nästa gång. Det är skal och juice från apelsin. Vi tyckte alla att apelsinsmaken tog över lite för mycket och ser hellre en chili con carne utan denna smak. Chokladen märktes inte alls. Den gav bara djup till chilin antar jag.

Brödet var supergott! Fluffigt, varmt och välsmakande. Älskar bröd!!!

Grattis Niklas, mitt barn äter allt!

Chili con carne med mörk choklad och källarfranska.

Chili con carne med mörk choklad och källarfranska.

Chili con carne med mörk choklad, 4 port

400 g nötfärs
2 hackade gula lökar
1 tärnad röd paprika
2 msk riven vitlök
1 hackad röd chili
2 msk rapsolja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
400 g krossade tomater
2 dl vatten
Rivet skal och juice från en apelsin
1,5 msk honung
400 g vita bönor i tomatsås
4 msk riven mörk choklad
1 dl gräddfil
4 port ris eller bröd

Sätt en stor gryta på medelvärme och fräs lök, paprika, vitlök och chili i rapsolja under omrörning i 4-5 minuter utan att bränna vid. Tillsätt köttfärs, spiskummin och koriander. Fortsätt steka på hög värme under omrörning 4-5 minuter. Tillsätt krossade tomater, vatten, apelsin och honung. Koka ihop i 5-10 minuter. Tillsätt bönor och mörk choklad. Servera med gräddfil och kokt ris eller bröd.

Alternativ vid tillagning i Crock-Pot. Fräs lök, paprika, vitlök och chili i rapsolja under omrörning i tillagningsenheten i 4-5 minuter. Tillsätt köttfärs, spiskummin och koriander. Fortsätt steka på hög värme under omrörning 4-5 minuter. Sätt tillagningsenheten på plats. Tillsätt krossade tomater, vatten, apelsin och honung. Kör på svag värme i 4,5 timmar. Tillsätt bönor och mörk choklad och låt gå ytterligare 30 minuter på svag värme. Servera med gräddfil och kokt ris eller bröd.

Källarfranskor, 8 st

25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl

Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader.  Låt svalna på galler.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Pia skriver:

    Hej Jessica! Jag ska göra dubbel sats i crock pot. Hur lång tid ska jag köra då?

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Hej, Jag skulle köra på samma tid. Jag har aldrig testat att göra dubbelt men jag tror inte man behöver lägga på tid, i alla fall inte jättemycket tid.
    Kram!

  3. Pia skriver:

    Tack!

  4. Pia skriver:

    Det blev jättegott! Toppen med apelsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *