Årliga pepparkaksbaket
Första advent på söndag. Inte långt kvar till jul! Saffransbullar, pepparkakor och glögg hör advent till. Saffransbullar check (snart dags att baka en omgång till!), glögg check. Således dags för årliga pepparkaksbaket. Det har blivit en tradition för mig och barnen att baka pepparkakor tillsammans. En härlig, rolig och god aktivitet som kan upprepas många år till!
Julmusiken går på hög volym, det kavlas, äts, stansas ut, gräddas och provsmakas. Allt under muntert trallande och samtalande! Vi har under åren samlat på oss en himla massa olika former och motiv på pepparkaksformarna men till nästa gång (år?) behöver vi förnya oss igen. Ju fler, desto roligare?
Pepparkakor
200 g smör
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker
1.5 tsk mald nejlika
1.5 tsk mald ingefära
1.5 tsk mald pomerans
1.5 tsk mald kanel
3 tsk bikarbonat
6-8 dl vetemjöl
Smält smör, sirap, strösocker, mjölk och kryddor i en kastrull. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke. Låt smörblandningen koka upp och tag sedan bort kastrullen från värmen. Låt svalna något. Tillsätt mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stå i kylen över natten.
Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.
Senaste kommentarer