Ekologiskt julgodis till advent

Ekologiskt julgodis till advent

Ekologiskt julgodis till advent

I år är första gången på mycket länge (och då menar jag faktiskt de senaste 12 åren tro det eller ej) som jag och familjen ska fira jul här i Stockholm. Vi kommer inte vara hemma hos oss på julafton men vi kommer vara i Stockholm i alla fall. Sedan Filippa kom till världen har vi firat jul hos svärföräldrarna i Östersund och de senaste 7-8 åren i stuga i fjällen. Jag fick tillslut nog och krävde omväxling. I år blir det därför julafton i Sollentuna hos Mattias ena syster med familj. Ska bli riktigt mysigt! Samma sällskap men annan plats.

Det här ska därför bli en jul utan onödig stress. Jag ska hårdprioritera bland alla måsten och välja ut det som är viktigast för mig och familjen. Att baka är inget som stressar upp mig utan något som gör mig glad. Både själva bakandet och att sedan få njuta av alla godsaker. I år bakar jag ekologiskt julgodis till advent. Jag blev så inspirerad av julbaket med ekologiska Urtekram och nu har jag fått recept på två olika sorters raw balls som låter helt magiskt gott.

Härliga ekologiska produkter perfekt till helgens bakande.

Härliga ekologiska produkter perfekt till helgens bakande.

Det är recept på Aromatiska julkonfektkulor och Juliga raw fudgekulor. Kulorna kanske blir en smaskig julklapp till någon eller en kulig adventsfika till mig och familjen.

Aromatiska julkofektkulor

3 dl ekologiska torkade aprikoser
2 dl ekologiska torkade dadlar
1 dl ekologiska torkade tranbär
2 dl ekologiska valnötter
2 dl ekologiska mandlar
1 dl ekologiska hasselnötter
1 dl ekologiska pumpakärnor
1 tsk ekologisk, mald kanel
½ tsk ekologisk, mald kryddpeppar
½ tsk ekologisk, mald kardemumma
½ tsk malda nejlikor
¼ tsk ekologisk svartpeppar
Saft och skal från 1 ekologisk apelsin
En smula salt
Ekologiskt kakaopulver

Kör aprikoser, dadlar, tranbär, valnötter, mandlar, hasselnötter och pumpakärnor i en matberedare ett par minuter tills allt är fullständigt finhackat. Massan ska vara så fin att man kan pressa ihop den med fingrarna. Tillsätt apelsinsaft och skal och kör det hela igen tills det är blandat och är som tex en fikonstång. Häll 4-5 msk kakaopulver i en stor skål. Rulla konfektmassan till kulor och vänd dem i kakaopulver och apelsinskal. Ät så många konfektkulor du kan med detsamma och spara resten i kylskåpet till senare.

Håller upp till 3 veckor i kylen, men så lång tid kan man inte hålla sig i skinnet!

Tips: Självklart går det bra att använda andra nötter än de som föreslås i recepten. Det går också bra att byta ut apelsinen mot citron och kakaon mot johannesbröd. Rulla kulorna i kokosmjöl eller nötmjöl om du föredrar det.

Juliga raw fudgekulor

100 g ekologiska mandlar eller mandelmjöl
250 g ekologiska dadlar
2½ msk ekologiskt kakaopulver
2 msk ekologisk kokosolja
½ tsk ekologiskt vaniljpulver

Du kan dekorera kulorna med något av följande förslag: Fruktströssel (ananas, fläderbär och/eller granatäpple), kokosmjöl, rålakritspulver, finhackade hasselnötter/mandlar eller kakaopulver.

Kör mandlarna till mjöl i en matberedare. Häll i resten av ingredienserna och kör det till en fin massa (använder du mandelmjöl körs allt på en gång). Häll massan i en skål och ställ i kylen ca 15 min. Rulla sedan små kulor och vänd dem i strössel. Låt stå kallt en stund före servering. Kan förvaras i kylskåp i upp till 3 veckor.

Tips: Ge kulorna en kryddig smak av jul genom att tillsätta lite rivet, ekologiskt apelsinskal, 1 tsk. äkta kanel, 1/3 tsk mald nejlika eller kryddpeppar och 1 knivsudd mald ingefära.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *