Som traditionen bjuder
Ikväll har jag fortsatt förberedelserna inför jul. Knäcken jag gjorde för inte ens två veckor sedan har gått åt i en rasande takt och i princip är det bara jag som har ätit den, men den var ju sååå god!! Därför gjorde jag en ny sats knäck idag. Istället för hackad mandel tog jag vita sesamfrön och det blev riktigt gott. Vi får hoppas att dessa räcker fram till julafton i alla fall! Som traditionen bjuder gjorde jag självklart även hembakat tunnbröd och resultatet blev som vanligt riktigt bra! Underbart gott och passar perfekt till julens skinkstutar.
Knäck, ça 50 st
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl socker
1 dl vita sesamfrön
Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 125°. Vid 130° blir knäcken mycket hård. Tillsätt sesamfrön. Fördela knäcksmeten i formarna med två teskedar. Det måste gå ganska fort innan smeten stelnar. Förvara knäcken svalt i burk med lock och med smörgåspapper mellan varje lager.
oh nu längtar jag efter knäck 🙂