Barnens kockskola
De allra flesta barn och tonåringar älskar att hjälpa till i köket. Det är en speciell känsla att få gå loss i köket och experimentera bland stekpannor och kastruller. Jag tycker det är viktigt att våga släppa in barnen i köket och låta dem hjälpa till eller laga maten själva. Att begå misstag hör till och det är så de lär sig. Till sin hjälp har nu alla matlagnings- och bakälskande barn som vill ta mer plats i köket kokboken Barnens kockskola av Sara Begner.
I Barnens kockskola finns tydliga steg för steg-bilder, smarta trix och tips och recept som tilltalar barnens smaklökar. Boken är indelad i kapitlen fisk, kyckling, vego, kött, mellis, bakning, helg, helgmenyer och lilla teknikskolan. Varje kapitel avslutas med en inspirationssida med förslag på hur barnen själva kan gå vidare och skapa smarriga rätter.
Det här är en riktigt inspirerande kokbok. En bra blandning mellan klassiska barnrätter, klassiker med en twist och mer familjeanpassade rätter. En röd tråd är att ingredienslistorna är relativt korta och det är höga rena smaker utan krusiduller.
Man blir riktigt sugen på att laga till flera av rätterna. Hoppas att barnen känner likadant som jag. De har inte kommit sig för att bläddra i boken ännu, men en dag kanske lusten faller på. För att locka till inspiration lagade jag själv till en av rätterna. Valet föll på Köttfärslimpa. En av familjens favoriter. En något annorlunda köttfärslimpa mot hur jag brukar göra. Löksoppa istället för ströbröd/havregryn och creme fraiche istället för vatten/mjölk.
Resultatet blev en helt magisk köttfärslimpa. Helt klart godare än mitt klassiska recept. Helt fantastiska smaker och saftigare än någonsin. Det jag saknade i receptet var sås. Vi serverar alltid brunsås till köttfärslimpa. Vi tycker inte att det räcker med lingonsylt. Jag vispade därför ihop en enkel men mycket god klassisk brunsås. Helt perfekt kombo till den saftiga limpan och potatisen.
Efter den här goda måltiden blev jag om möjligt ännu mer sugen på att laga till fler recept ur boken. Eller jag menar, uppmuntra barnen att ställa sig i köket och laga till middag till mig och Mattias. Vilken dröm!
Ett flertal av recepten i boken finns också på Coops hemsida.
Köttfärslimpa, 4 port
1 morot
500 g nötfärs
1 påse löksoppa
2 dl crème fraiche
0.5 tsk svartpeppar
2 tsk neutral olja
2 dl lätt tinade frysta lingon
4 msk strösocker
0.5 gurka
1 kg potatis
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv moroten. Lägg den rivna moroten i en skål tillsammans med nötfärsen. Häll på en påse löksoppa. Häll i 2 dl crème fraiche och krydda med svartpeppar. Blanda ordentligt med rena händer.
Olja in en avlång brödform som rymmer 1,5 liter. Lägg smeten i formen och platta till. Alternativt lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Blanda lätt tinade frysta lingon med strösocker och rör om tills sockret smält.
Servera köttfärslimpan med kokt potatis, skivad gurka och rårörda lingon.
Brunsås
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl lättmjölk
1 1/2 dl vatten eller sky från tillagningen av köttfärslimpan
1 msk lökfond/kalvfond
1 1/2 tsk soja
1 tsk balsamvinäger
Lingonsylt
salt och peppar
Vispa ut mjölet i mjölk och vatten i en kastrull. Koka upp på spis med fond, soja och balsamvinäger. Låt sjuda sakta i 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och lingonsylt.
Senaste kommentarer